Kancerogena supstanca

Šta je akrilamid pronađen u čipsu - zašto je opasan i gdje ga sve ima

  • Izvor: RTS
  • 05.08.2023. 02:16

Akrilamid, pronađen u čipsu proizvedenom u Srbiji, je kancerogena supstanca koja nastaje tokom termičke obrade hrane koja sadrži skrob na visokim temperaturama. Pored hrane, ima ga i u industrijskim proizvodima, pa čak i u duvanskom dimu. U EU upozoravaju na visok zdravstveni uticaj akrilamida, pa se preporučuje oprezan i ograničen unos proizvoda s tim jedinjenjem u organizam.

Da se u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji nalazi povišeni nivo akrilamida stiglo je upozorenje iz RASFF, sistema Evropske unije za brzo obavještavanje o bezbjednosti hrane.

U naučnom definisanju, akrilamid je organsko jedinjenje, koje sadrži tri atoma ugljenika i ima molekulsku masu od 71,078 Da.

Nastaje od šećera i aminokiselina, najviše od asparagina, kojih prirodno ima u mnogim namirnicama.

Požutjelo more u Hrvatskoj

Požutjelo more u Hrvatskoj

Riječ je o kancerogenoj supstanci koja nastaje u hemijskim reakcijama na visokim temperaturama. Nastaje tokom termičke obrade hrane koja sadrži skrob na visokim temperaturama, bilo da se radi o kuvanju ili pečenju.

Nivo tog jedinjenja je visok kada se hrana sprema dugo na temperaturama iznad 150 stepeni Celzijusa. 

Međutim, iako se stvara u domaćinstvu tokom prženja ili pečenja hrane, prisutan je i u proizvodnji plastike, papira i ljepkova, zbog čega se događau i česta trovanja radnika. 

Ima ga u mnogim industrijskim proizvodima, pa i u duvanskom dimu. 

Upozorenje na zdravstveni rizik

Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) je još 2015. godine, upozorila da akrilamid u hrani javni zdravstveni problem i da  potencijalno povećava rizik od razvoja karcinoma svih starosnih doba.

U EU je godine 2018. stupila na snagu uredba koja je ograničila akrilamid u hrani u EU.

Stručnjaci upozoravaju da je akrilamida ima u većim količinama u kafi, čipsu i krompirićima, keksu i krekerima, ali ga ima i u žitaricama i pekarskim proizvodima.

Radnici nuklearke Krško u pripravnosti zbog nabujale Save

Radnici nuklearke Krško u pripravnosti zbog nabujale Save

Kako se navodi, prisutan je i u suvom voću, crnim maslinama, pečenom povrću, a sadrže ga i određeni prženi orašasti plodovi, pa čak i hrana za bebe. 

Preporuka je da bi trebalo smanjiti njegov unos u organizam. U početku izaziva probleme sa nervnim sistemom, ali su mnoge studije ukazale i na vezu akrilamida sa bolestima tumora.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:30 Narod priča (R)

    '‘Narod priča (R)i (R)

  • 13:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Bar TV (R)

    'Ova ekipa oko šanka uljepšaće svaki radni dan – 'Bar TV' ekskluzivno na ATV-u. Sjajna trojka Filips, Jugoslav i Sladan pokrenuće sve moguće teme – od igle do lokomotive. Pridružiće im se u toj 'borbi' misli i stavova kolege i drugari. Za njihovim šankom u TV bifeu ništa neće ostati nedorečeno. I ničega neće biti previše, osim smijeha.

  • 14:10 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    ''Serija: Aviondžije (R)