NATO bombardovanje Srbije

Film ''Bauk'' otvorio ''Filmski kampus''

  • Izvor: SRNA
  • 14.10.2024. 22:20

Projekcijom filma "Bauk" o NATO bombardovanju Srbije u martu 1999. godine, režisera Gorana Radovanovića, večeras je na Palama počeo četvorodnevni "Filmski kampus".

"Kampus" je otvorila pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, koja je istakla da je riječ o događaju od izuzetnog značaja za buduće filmske umjetnike, jer im iz godine u godinu omogućava da uče od najboljih.

Ona je dodala da se rad sa mladim ljudima odnosi na unapređivanje njihovih znanja i vještina, što svakako predstavlja značaj doprinos razvoju filmske umjetnosti.

"Filmsku umjetnost u Republici Srpskoj neophodno je njegovati i razvijati, a događaji kao što je `Filmski kampus` su potvrda da Srpska ima filmskih umjetnika i onih koji stvaraju, ali i onih koji će tek stvarati. Podrška mladima treba da bude naš imperativ", izjavila je Đakovićeva novinarima, prenosi Srna.

Đakovićeva je zahvalila "Kinoteci Republike Srpske" koja već 13 godina organizuje "Filmski kampus" i što godinama predano radi na izuzetno važnom i zahtjevnom zadatku.

Direktor "Kinoteke Republike Srpske" Snježan Lalović rekao je da su učesnici "Filmskog kampusa" studenti sa četiri fakulteta iz Beograda, Banjaluke, Cetinja i Pala, koji će uz eminentne predavače pratiti master časove.

"Biće zanimljiva predavanja tokom narednih dana iz oblasti režije, produkcije, glume, sa puno ilustracija. Studenti će imati šta da čuju, vide, biti u prilici da steknu nova prijateljstva, razmijene iskustva koja često za rezultat daju međusobnu saradnju, što se na kraju manifestuje i novim filmskim projektima", istakao je Lalović.

Direktor Vojnofilmskog centra "Zastava film" pukovnik Goran Ikonić rekao je da drugi put učestvuje na kampusu, da će održati master čas za studente o obimnom arhivu "Zastava filma" i o njegovom značaju.

Student Fakulteta dramskih umjetnosti iz Beograda Anastas Stoilović rekao je da su master časovi u okviru "Kampusa" sveobuhvatni i da će učesnici moći da razmijene iskustva i nešto novo nauče.

Svakog dana do četvrtka, 17. oktobra, u terminima od 9.00 do 14.00 časova biće organizovana predavanja za studente, kao i projekcije studentskih filmova.

Sutra od 20 časova biće prikazan film "Živi i zdravi" režisera Ivana Marinovića.

Ulaz na sve projekcije i predavanja u bioskopu Kulturnog centra Pale je slobodan.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: