Trilogija

Gospodar prstenova: Lov na Goluma

  • Izvor: ATV
  • 04.07.2024. 17:33

Kada se govori o ekranizacijama epskih fantazija većina ljubitelja filmova svakako će na sam vrh staviti trilogiju "Gospodar prstenova" sa početka ovog milenijuma.

Tada je poprilično nepoznati režiser Piter Džekson odlučio da odvoji gotovo deceniju svog života kako bi što vjernije dočarao Tolkinov svijet Međuzemlja i borbu dobra i zla oko prstena moći. Džekson je prije ove trilogije imao tek nekoliko treš horora, indi dramu "Nebeska stvorenja" te holivudski debi u vidu filma "Frighteners" sa Majkl Džej Foksom. Ipak žrtva i trud su se isplatili tako da su mnogi njegovu trilogiju opisali kao remek-djelo koje je na kraju nagrađeno sa 11 Oskara za treći dio "Povratak kralja".

Deceniju kasnije Džekson se, istina sa nešto manje uspjeha vratio Tolkinu i Međuzemlju sa trilogijom "Hobit" koja jeste imala pristojan finansijski učinak, ali nije naišla na razumijevanje pojedinih kritičara.

Čini se da se svake decenije Džekson vraća na svoje omiljeno mjesto, Međuzemlje, budući da se kao izvršni producent priključio ekipi koja radi na novom filmu iz serijala "Gospodar prstenova" čiji je naslov trenutno "Lov na Goluma".

Ovaj film ujedno će na velika platna Еndija Serkisa u njegovu kultnu ulogu Goluma, ali će ga ujedno i smjestiti u režisersku stolicu kao kreatora svog prvog filma iz popularne franšize. Sama priča biće smještena u period prije dešavanja u prvom filmu trilogije "Gospodar prstenova": Družina prstena u doba kada su mnoge snage i sile u Međuzemlju (dobre i loše) bile u potrazi za Golumom.

Džeksonova ekranizacija trilogije "Gospodar prstenova" sadržavala je scene spektakularnih bitki i borbi koje su tada stvarane uz pomoć kompjuterske animacije koja je tada tek zauzimala svoje mjesto koje danas ima u filmskoj industriji. Međutim, "Lov na Goluma" biće mnogo više fokusiran na razumijevanje Golumovog uma nego na spektakularne borbe protiv orka. Govoreći o tome kojim bi potencijalnim putem priča mogla krenuti Džekson je otkrio da bi pozadinska priča stvorenja i kontrast između samih ličnosti Goluma i Smigla mogli biti u centru priče istakavši:

- Lik Golum/Smigla me je oduvijek fascinirao jer Golum odražava ono najgore iz ljudske prirode dok je njegova Smigl strana, nesumnjivo, prilično simpatična. Mislim da se čitaoci kao i filmska publika podjednako lako povezuju sa ovim likom jer postoji pomalo od obojeg u svima nama.Stvarno želimo istražiti njegovu pozadinsku priču i malo više ući u one dijelove njegovog života koje nismo imali priliku pokriti u prethodnim filmovima. Prerano je da znamo koga će sresti na svom putovanju, ali dovoljno je reći da ćemo slijediti instrukcije profesora Tolkina - rekao je autor teksta, Vanja Marković.

Vremenska linija "Lova na Goluma" će slijediti razdoblje u kojem su Golum i Prsten bili najdragocjenije blago u Međuzemlju. Period kada su Gandalf, Aragorn i Sauron tražili stvorenje koji je živjelo duboko u planinama vjerujući da je kod njega Prsten moći. To je period koji se u Tolkinovim romanima uglavnom usputno spominje dajući tako Džeskonu i Serkisu prostor za kreativno razvijanje priče. Džeksonovi komentari sugerišu da se nadolazeći film neće baviti nepotrebnom akcijom kao što je to možda bio slučaj sa trilogijom "Hobit".

- Serkis koji režira ovu priču fokusiranu na Smigla sugerisao je kako bi ostvarenje prije svog pojavljivanja moglo promjeniti naziv: "Lov na Goluma" je radni naslov. Možda se na kraju film neće pojaviti u bioskopima pod tim imenom. Jako je rano i bilo bi neodgovorno obavezati se na bilo šta u ovom trenutku. Ali reći ću da će to biti jedna duboka analiza u kojoj ćemo istraživati Golumov lik. Moguće je da postoje neki likovi koji poznajemo od ranije, a koji bi se mogli vratiti u ovom filmu, ali vam neću reći ko su oni - dodaje Marković.

Gospodar prstenova: "Lov na Goluma" trebao bi se pojaviti na velikim platnima 2026. godine. Iako još uvijek nije u potpunosti jasno koju će priču film tačno ispričati svakako je sama po sebi uzbudljiva pomisao o novom povratku u Međuzemlje u Trećem dobu.

Pratite nas i putem Vibera