Aukcija

Kolekcija predmeta princeze Dajane prodata za više od 5 miliona dolara

  • Izvor: Tanjug
  • 01.07.2024. 16:04

Kolekcija predmeta koje su nekada posjedovali članovi britanske kraljevske porodice, uključujući haljine i bilješke pokojne princeze Dajane, prodata je za više od pet miliona dolara.

Na rasprodaji je bilo više od 200 predmeta, a aukcionari "Julien's Auctions" su je naveli kao najobimniju kolekciju Dajaninih ličnih stvari otkako je održala sopstvenu dobrotvornu aukciju dva mjeseca prije smrti 1997. godine.

Večernja haljina sa otvorenim ramenima koju je dizajnirao Britanac Viktor Еdelštajn, a koju je Dajana nosila u Londonu i Njemačkoj 1987. godine, prodata je po cijeni od 910.000 dolara, što je četiri puta više od prvobitne procjene cijene, prenosi Bi-Bi-Si.

Еdelštajn je dizajnirao i čuvenu tamnoplavu haljinu koju je princeza nosila kada je plesala sa glumcem Džonom Travoltom u Bijeloj kući 1985. godine.

Tamnoplava haljina bez naramenica Marej Arbeid, koju je princeza Dajana nosila dva puta tokom 1980-ih takođe je nadmašila procjenu i prodata je za 780.000 dolara.

Ružičasta haljina od svilene košulje sa cvijetom koju je dizajnirao Voker, koju je Dajana nosila kada je gledala princa Vilijama kako igra sport na stadionu Ričmond 1988. godine, prodata je za 444.500 dolara.

Dio prihoda od aukcije od ove haljine biće doniran britanskoj humanitarnoj organizaciji za mišićnu distrofiju.

Nekoliko pisama, uključujući i one koje je Dajana pisala bivšoj domaćici njenog porodičnog doma Spenser, gospođi Pendri, dok je bila trudna sa princom Harijem, prodata su za više od 20.000 dolara.

Svi omiljeni dizajneri princeze Dajane, uključujući Еldenštajna, Kerolajn Čarls i Ketrin Voker su bili predstavljeni na aukciji pod nazivom ''Princess  Diana's Elegance & A Royal Collection", koja je održana u Los Anđelesu u utorak.

- Ova izuzetna odjeća, obuća i aksesoari dali su ne samo modne izjave, već su pokazali i njenu toplinu i humanost koji su Dajanu učinili najpopularnijom i najvećom ikonom kraljevskog stila svih vremena - rekao je direktor aukcijske kuće.

Do prodaje je došlo nakon što je haljina koju je dizajnirao Žak Azaguri koju je Dajana nosila u Italiji 1985. postavila novi svjetski rekord za najskuplju haljinu koju je član kraljevske porodice nosio, prodata za više od milion dolara u decembru.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.