Istorijska drama

Ljubitelji filma se slažu da je ovo jedna od najboljih uloga ikada

  • Izvor: B92
  • 05.07.2024. 17:45

Ljubitelji filmova koji posjećuju subreddit r/moviecritic započeli su diskusiju o istorijskoj drami "Posljednji kralj Škotske", koju je režirao Kevin Makdonald.

Jedan korisnik Redita napisao je da drama iz 2006. ima jednu od najstrašnijih ostvarenja svih vremena, a njegov post je privukao mnoge istomišljenike.

"Posljednji kralj Škotske" zasnovan je na istoimenom romanu Džajlsa Fodena, koji prikazuje diktaturu zloglasnog predsjednika Ugande Idija Amina kroz oči izmišljenog škotskog doktora Nikolasa Garigana.

Nakon što je završio medicinsku školu, Nikolas Garigan (Džejms Mekavoj) odlazi u Ugandu u potrazi za avanturom, gdje radi kao ljekar u misionarskoj bolnici. Nedugo nakon što je Garigan stigao u Ugandu, Idi Amin (Forest Vitaker) je zbacio Miltona Obotea i postao predsjednik zemlje.

Igrom slučaja, mladi doktor je pozvan da pomogne Idi Aminu, koji je doživio saobraćajnu nesreću. Diktator je u početku bio skeptičan prema Gariganu, ali čim je saznao da je Škot, odlučio je da ga angažuje kao svog ličnog ljekara.

Pored svojih medicinskih obaveza, Garigan se bavio državnim pitanjima jer je vjerovao da Amin želi mir u Ugandi. Ali nakon što je počeo da se približava diktatorovoj najmlađoj supruzi, Kej (Keri Vašington), shvatio je sa kakvom osobom ima posla.

Gledaoci su pohvalili Vitakerov monolog

Iako je film obilježila odlična glumačka izvedba, gledaoci su posebno hvalili scenu u kojoj Vitaker u ulozi Idi Amina ima monolog, prije nego što je ubio Garigana jer je pokušao da ga otruje i što se petljao sa Kej.

Vitakerova uloga bila je toliko impresivna da mu je donijela Oskara za najboljeg glumca. Fanovi su podijelili svoja razmišljanja o njegovom nastupu u komentarima ispod objave na Reditu.

"Forest Vitaker i Džejms Mekavoj imaju odličnu dinamiku u ovom filmu", napisao je jedan obožavalac.

Drugi je dodao da je to "apsolutno izvanredno i zastrašujuće".

"Kada je Vitaker održao govor ugandskim seljacima, mnogi od njih su mislili da je on pravi Idi Amin", dodao je on.

Treći je rekao da je ovo "jedna od najboljih uloga koje je ikada vidio".


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:43 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.