Legendarni glumac

Majkl Kejn najavio povlačenje iz glumačkog posla

Poznati britanski glumac Majkl Kejn koji je za svoje glumačko umijeće dobio počasnu plemićku titulu „Ser“ najavio je povlačenje iz glumačkog posla. Glumac koji je u martu napunio devedeset godina najavio je povlačenje sa velike scene.

Tokom konferencija za štampu povodom promocije njegovog posljednjeg filma „The Great Escaper“ Kejn je često isticao kako je ovo njegova posljednja uloga na velikom ekranu da bi u razgovoru za BBC radio i ozvaničio ovu odluku.

„Svo vrijeme govorio sam kako se povlačim i sada sam odlučio da to učinim.“ rekao je glumac i objasnio kako je uloga u filmu „ The Grate Еscaper“ savršena za ovaj čin.

„Pomislio sam da bi sa ovim mogao konačno da završim priču. Dobio sam odlične kritike. Šta još mogu napraviti kako bih nadmašio ovo?“ U jednoj od većih uloga u posljednjih desetak godina, zasnovanoj na stvarnim događajima, Kejn igra lik Brenarda Džordana, veterana iz Drugog svjetskog rata, koji bježi iz staračkog doma kako bi prisustvovao komemoraciji povodom 70-godišnjice iskrcavanja na Normandiju.“

Dali su mi dobar štapa koji mi je savršeno odgovarao i uz pomoć kojeg sam mogao da odradim svoj posao.“ rekao je Kejn istakavši i kako mu je ova uloga savršeno odgovarala jer bila fizički minimalno zahtjevna i savršeno prikrivala njegove problem pri hodanju koji ga muče u posljednje vrijeme.

„Ko želi da vidi 90-godišnjaka u glavnoj ulozi? Imate te mlade momke i cure koje ljudi žele da vide. Jedino što je mogu dobiti je uloga čovjeka od 90 ili možda 85 godina.“

Tokom svoje bogate karijere koja je počela sada već davne 1956. godine, Ser Majkl Kejn odigrao je preko 150 filmskih uloga koje su mu donijele popularnost, ali i priznanja za svoj glumački rad. Osvojio je preko četredest nagrada među kojima su i dvije nagrade Britanske filmske akademije kao i dva Oskara za sporedne uloge u filmovima „Hana i njene sestre (Hannah and Her Sisters) iz 1987. godine i Život nema pravila (The Cider Hose Rules) iz 2000. godine.

Široj publici poznatiji je po naslovnoj ulozi u film „Uhvatite Kartera“ u kojoj je igrao kriminalca na svom osvetničkom putu, jednog od članova pljačkaške bande u filmu „Posao u Italiji“ kao i poremećenog doktora-ubicu u De Palminom trileru „Obučena da ubije“. Ka nada ostaje činjenica da je 2021. godine nakon filma „Best Sellers“ glumac tvrdio da je to njegova posljednja uloga što se na radost ljubitelja rada i djela Majkla Kejna pokazalo kao neistina.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: