Napisan na pisaćoj mašini

Na prodaju rijedak rukopis knjige ''Mali princ''

  • Izvor: Blic
  • 24.10.2024. 14:09

Rijedak rukopis knjige "Mali princ", napisan na pisaćoj mašini, biće ponuđen na prodaju.

Knjiga “Mali princ” je objavljen u SAD 1943. na francuskom i engleskom jeziku. Pored vjerskih tekstova, to je najprevođenija knjiga na svijetu.

Priču pripovijeda pilot koji upoznaje malog princa koji je, kako se ispostavlja, došao na Zemlju sa daleke planete, gdje mu je jedini prijatelj bila ruža. Sent Еgziperi ga je napisao u Njujorku dok je bio u egzilu iz okupirane Francuske.

Samo tri kucane verzije “Malog princa” postoje, a ova sadrži rukom pisane bilješke i ispravke Antoana de Sent Еgziperija i prvo pojavljivanje jedne od najpoznatijih stihova iz omiljene priče.

Ovaj artefakt sadrži ono što se vjeruje da je prvo pisano pojavljivanje čuvenih redova: “On ne voit bien qu’avec le cœur. L’essentiel est invisible pour les yeux”, odnosno: “Samo srcem se može ispravno vidjeti; ono što je bitno, oku je nevidljivo.”

U prethodnim nacrtima, Sent-Еgziperi se “igrao i okretao ovu frazu unazad-unaprijed u svojoj glavi”, objašnjava Semi Džej, viši specijalista za književnost u londonskom prodavcu knjiga Pitera Haringtona. U kucanom tekstu “možete da vidite kako je autor napravio taj iskorak i pisao tu punu rečenicu po prvi put.”

Cijena kucanog teksta je 1,25 miliona dolara. Biće predstavljen na Abu Dabi Art, godišnjem sajmu umjetnosti koji se održava krajem novembra, piše Gardijan.

“Čudesno improvizovan objekat”

Piter Harington je nabavio iskucani rukopis iz privatne kolekcije materijala vezanih za Sent-Еgziperija. Tipkopis je “stvarno dočaravajući objekat”, uprkos činjenici da spolja djeluje “neuvjerljivo”, kaže Džej. Nalazi se u crnoj fascikli sa karticama bez ičega na koricama i na mjestima spojena zajedno – “na neki način čudesno improvizovani objekat”. Unutrašnjost fascikle je “prilično simpatična” – ispunjena crtežima, bilješkama i skicama.

Jedna od drugih kopija kucanog teksta nalazi se u Hari Ransom centru u Ostinu u Teksasu, dok se druga može naći u pariskoj Bibliotheque Nationale de France. Verzija koja je na prodaju čini se da je jedina koju je Sent-Еgziperi zadržao kao sopstvenu radnu kopiju.

– Popunio je kucani tekst svojom rukom pisanim napomenama, ispravkama, dodacima, u cilju usavršavanja i finalizacije teksta – kaže Džej. Većina stranica ima ručne ispravke; među promjenama je i uklanjanje referenci na Njujork, koje su zamijenjene univerzalnijim slikama.

Postoji i ček

Ček od 100 dolara uključen u paket je vjerovatno kolekcionar dodao u fasciklu, kaže Džej. Napisana 26. februara 1943, dostavlja se kompaniji “Brooks Uniform Co” za “odijelo slično uniformi francuskog vazduhoplovstva” koju je naručio, prema biografkinji Stejsi Šif.

Nosio je uniformu posljednji put kada je posjetio stan svoje ljubavnice Silvije Hamilton prije nego što se vratio u rat. Tom prilikom joj je ostavio originalni rukom pisani rukopis “Malog princa”, koji se danas čuva u biblioteci Morgan u Njujorku. Napustio je SAD u aprilu 1943. i veruje se da je poginuo tokom izviđačke misije u julu 1944.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Tajne muzeja (R)

    ''Tajne muzeja (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.