Italija

Na tavanu pronašao Pikasovu originalnu sliku

  • Izvor: SRNA
  • 01.10.2024. 09:04

Slika koju je prodavac starina pronašao na tavanu svoje kuće na italijanskom ostrvu Kapri je originalan portret koji je naslikao čuveni slikar Pablo Pikaso, tvrde italijanski stručnjaci.

Nakon što je naletio na sliku 1962. godine, Luiđi lo Roso ju je ponio kući u naselju Pompei i okačio je na zid u dnevnoj sobi, gdje je stajala nekoliko decenija.

U gornjem lijevom uglu slike, za koju se sada vjeruje da je iskrivljen portret francuskog fotografa Dore Mar, koja je bila Pikasova ljubavnica i muza, nalazi se Pikasov potpis, ali Lo Roso nije znao ko je Pikaso kada je donio sliku kući, piše list "Gardijan".

Njegov sin Andrea počeo je mnogo kasnije da se pita o čijoj slici je riječ, a nakon što je počeo da proučava enciklopediju umjetnosti, koju mu je dala njegova tetka, počeo je da sumnja da bi moglo da se radi o originalnom djelu Pabla Pikasa.

Gdje možete gledati utakmicu Crvena zvezda - Milan

Gdje možete gledati utakmicu Crvena zvezda - Milan

Porodica je odlučila da zatraži mišljenje tima stručnjaka, među kojima je čuveni detektiv za umjetnička djela Mauricio Seracini. Nakon nekoliko godina istraživanja, Fondacija "Arkadija" potvrdila je da se radi o Pikasovom originalu, čija je današnja vrijednost procijenjena na šest miliona evra.

Pikaso je često posjećivao Kapri, a vjeruje se da je sliku naslikao između 1930. i 1936. godine.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: