Muzej Republike Srpske

Otvorena izložba nakita sa ornamentima Zmijanjskog veza

  • Izvor: ATV
  • 23.08.2024. 16:00

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić svečano je danas u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci otvorila izložbu nakita sa ornamentima Zmijanjskog veza "Tragovi".

Izložba je upriličena u okviru programa 59. "Kočićevog zbora", a nakon toga Stojičićeva je prisustvovala i radionici za učenike osnovnih škola tokom koje će steći osnovne vještine u izradi zmijanjskog veza, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Želim da ukažem da je tačno prije 10 godina Zmijanjski vez stavljen na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva što je bio značajan događaj za Republiku Srpsku, jer je to prvi elemenat uvršten na tu listu, ne samo iz Republike Srpske, nego iz cijele BiH. Možemo svi da budemo ponosni što imamo takav elemenat na ovoj listi. Značajno je što ovo dobro potiče iz kraja iz kojeg je Petar Kočić", rekla je Stojičićeva.

Osvrćući se na najmlađe polaznike radionice Zmijanjskog veza, ona je istakla da je sigurna da će mladi naraštaji sve dok je Muzeja Republike Srpske imati bazu u kojoj će moći da sagledaju prošlost, žive u sadašnjosti i hrabro gledaju u budućnost, čuvajući sjećanje na Petra Kočića.

Pratite nas i putem Vibera