Majli Sajrus

Planetarni hit je plagijat?

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 18.09.2024. 11:19

Pjevačica Majli Sajrus dobila je tužbu zbog kršenja autorskih prava za njen planetarno popularan hit "Flowers" iz 2023. godine.

Kako prenosi Dejli mejl, pjevačica je navodno iskopirala pjesmu Bruna Marsa “When I Was Your Man”, koja je bila veliki hit i 2013.

Tužbu, međutim, nije podnio Bruno Mars, već "Tempo Music Investments" , koji tvrdi da pjesma “Flowers” ima sličnu melodiju i harmoniju kao pjesma “When I Was Your Man”. Kompanija navodi da su akordi koje su kreirali Sajrus, Gregori Hajn i Majkl Polak i tekst pjesme slični onima koje su kreirali Mars, Filip Lovins, Ari Levin i Еndru Vajat.

Kompanija u svojoj tužbi tvrdi da je broj sličnosti između pjesama toliki da pjesma “Flowers” ne bi ni postojala da nije bilo pjesme “When I Was Your Man”. Kao što znamo, pjesma Majli Sajrus je proglašena je singlom godine i najboljim pop solo izvođenjem, a nominovana je i za pjesmu godine na dodjeli Gremija.

S’ druge strane, pjesma “When I Was Your Man” bila je nominovana za najbolji pop solo nastup na dodijeli Gremy nagrada 2014. godine, ali nagrada nije otišla Marsu. Tempo Music sada traži odštetu od pjevačice kao i da zabrani distribuciju pjesme, što bi moglo da znači njeno uklanjanje iz digitalnih i budućih fizičkih verzija njenog albuma “Еndless Summer Vacation”.

Kompanija je podnijela tužbu jer je nedavno preuzela kontrolu nad dijelom autorskih prava na “When I Was Your Man”. Naime, pjevač je prodao dio svog kataloga pesama kompaniji Vorner mjuzik, koja je 2019. godine osnovala platformu Tempo Music, koja je osmišljena da ulaže u kataloge pjesama umjetnika kroz njihove master snimke i izdavačka prava. Posljednjih godina, prodaja kataloga pjesama postaje sve češća praksa za umetnike, jer na taj način mogu da obezbede velike plate.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Tajne muzeja (R)

    ''Tajne muzeja (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.