In Memoriam

Preminula čuvena glumica iz serije 'Vruć vetar'

  • Izvor: Agencije
  • 19.10.2024. 16:36

Glumica Mima Vuković Kurić umrla je u 91. godini.

Posebno ćemo je pamtiti po ulozi u seriji "Vruć vetar".

Mima Vuković Kurić rođena je 1933. godine u Prizrenu. Nakon završene Učiteljske škole 1951. godine upisuje Pozorišnu akademiju u Beogradu u klasi profesora Tomislava Tanhofera.

Tamo ostaje jednu sezonu i na poziv odlazi u Narodno kazalište Osijek gdje ostaje do 1961. godine kada, ponovo na poziv, dolazi u Narodno pozorište Niš.

Poznati influenser Kabi Lejm uz pjesmu bh. pjevača nasmijao svijet

Poznati influenser Kabi Lejm uz pjesmu bh. pjevača nasmijao svijet

U ovom teatru će sve do penzionisanja 1991. godine odigrati blizu 100 uloga. Jednu sezonu bila je član Pozorišta na Terazijama (1986).

Snimala je za radio i televiziju. Igrala je u seriji Vruć vetar. Bila je osnivač i profesor Srednje glumačke škole u Nišu.

Nakon penzionisanja odlazi za Španiju gdje je u Teatro dela Resistencia odigrala ulogu bake u "Ratnoj priči". Sa tom predstavom proputovala je Еvropu i dobila sjajne kritike prestižnih evropskih kritičara. Višestruko nagrađivana na festivalima u zemlji. Dobitnik mnogih društvenih priznanja.

Sraman bilbord usred Srbije: Albanski orao davi srpskog

Sraman bilbord usred Srbije: Albanski orao davi srpskog

U Niš se vraća 1995. godine i igra još u dvjema predstavama: "Putujuće pozorište Šopalović" i "Draga Jelena Sergejevna".

Nakon 2001. godine povlači se sa scene.

U periodu septembar - novembar 2012. u Meksiko Sitiju snima visokobudžetni film "La gera de Manuela Jankovic" u kome igra glavnu ulogu. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: