Muzej Srpske domaćin izložbe

Replike fresaka u muzeju Republike Srpske

  • Izvor: ATV
  • 22.10.2024. 19:32

Muzej Republike Srpske domaćin je izložbe Portreti srpskih srednjovjekovnih vladara sa manastirskih fresaka u Srbiji. Posjetioci će imati priliku da vide replike 24 freske, na kojima su vladari dianstije Nemanjića, Lazarevića i Brankovića.

"Mi možemo vidjeti velike promjene na simbolima moći koje su ti vladari nosili. Od prvih Nemanjića i prve polovine XIII vijeka kada se kao vladarski znaci javljaju krstasti štap, skiptar i takođe, vladarski pojas tzv. loros koji pada preko ruke uz dugu haljinu koja pada sve do tla i široki plašt koji je pokriva", rekao je Bojan Popović, upravnik Galerije fresaka Narodnog muzeja Beograd.

Na izložbi su prikazani svi srpski vladari zaključno sa velikim portretom cara Dušana. Drugi segment izložbe predstavlja srpsku vlastelu i crkvene velikodostojnike.

"Ova manifestacija se realizuje u sklopu projekta Dani Srbije u Republici Srpskoj. i ovo je dio jednog šireg projekta koji je ozvaničen početkom juna mjeseca u Srbiji, a to je rezultat Svesrpskog sabora gdje smo se mi u okviru naših nadležnosti, u okviru naša dva ministarstva kulture Srpske i Srbije, dogovorili da naša dva muzeja realizuju zajedničke aktivnosti", rekao je Davor Strika, direktor muzeja Republike Srpske.

Galerija fresaka Narodnog muzeja u Beogradu jedinstvena je po svojoj funkciji i sadržaju. Prikupljaju, čuvaju i predstavljaju na jednom mjestu najviše domete srpske srednjovjekovne i vizantijske umjetnosti. U Galeriji se čuvaju kopije fresaka i odlivci skulptura koji svjedoče o jedinstvenoj i značajnoj umjetnosti zidnog slikarstva, ikonopisa, minijaturnog slikarstva i arhitekture nastale na teritoriji srednjovjekovne Srbije i susjednih zemalja Balkana, a mnoge kopije potiču iz spomenika koji su danas uništeni ili ugroženi. Posjetioci će u izložbi postavljenoj u Muzeju RS moći da uživaju do 22. novembra. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:10 Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Aviondžije (12+)

    '''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:10 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:25 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)

  • 23:00 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)