Međunarodni beogradski sajam knjiga

Ruski umjetnik Nikolaj Burljajev specijalni gost štanda Srpske u Beogradu

  • Izvor: SRNA
  • 26.10.2024. 15:44

Jedan od najvećih ruskih umjetnika, glumac, reditelj i pisac Nikolaj Burljajev bio je danas specijalni gost štanda Republike Srpske na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Burljajev je zaslužan za promociju srpskog filma i kinematografije Republike Srpske u svijetu, a devedesetih godina prošlog vijeka borio se da istina o borbi i stradanju srpskog naroda ode u svijet.

On je rekao da je srećan što je Republika Srpska tako dobro primljena u Srbiji, kao i zato što ima kvalitetnu književnost.

Burljajev je istakao da je prvi put kada je Republika Srpska u inostranstvu bila zvanično pomenuta, to bilo na festivalu "Zlatni vitez" 1992. godine, gdje je naziv Republika Srpska pomenut u katalogu festivala i prikazana selekcija filmova Srpske.

On je naveo da festival "Zlatni vitez" već 33 godine predstavlja u Rusiji srpsku kulturu, kinematografiju, litaraturu i pozorište i da je on lično jako dobro upoznat o srpskoj kulturi i umjetnosti.

Nikola Burljajev je dobitnik nagrada na prestižnim filmskim festivalima u Berlinu, Kanu i Veneciji, a osnivač je Sveslovenskog foruma umjetnosti "Zlatni vitez" na čijem je čelu već 32 godine.

Pratite nas i putem Vibera