Uspješna filmska karijera

Tom Henks - omiljena figura na velikom platnu

  • Izvor: ATV
  • 24.05.2024. 17:13

Tom Henks definitivno spada u red glumaca za koje se može reći da su imali izuzetno uspješnu filmsku karijeru stekavši status legende u industriji zabave i omiljene figure na velikom platnu zbog bezbroj iznimnih nastupa.

Dvostruki dobitnik Oskara nizao je nezaboravne uloge jednu za drugom osvajajući publiku bilo da je nasukani brodolomac, uporni i dosljedni agent FBI-a, romantičar u potrazi za pravom ljubavlju ili umirući advokat koji se bori protiv diskriminacije. Kao jednu od istinskih filmskih zvijezda teško je zamisliti Henksa kao bilo šta drugo nego kao hvaljenog i uspješnog glumca, ali čak je i Forest Gamp mora negdje početi. Iako izgubljene ispod planine kritičkih i komercijalnih uspjeha, Henksovih prvih nekoliko uloga nisu bile baš jasan pokazatelj karijere koja je kasnije došla.

Poznati glumac prvi put se pojavio u slešer hororu "He Knows You're Alone" iz 1980 godine, ali njegova prva glavna uloga bila je u televizijskom filmu  pod imenom "Mazes and Monsters" (u prevodu „Lavirinti i čudovišta“). Vjerovatno ni većina glumčevih najvjernijih fanova nije upoznata sa ovim ostvarenjem kako zbog njegovog (ne)kvaliteta kako zbog komplikovane istorije i tematike.

Razlog za to leži u činjenici da "Mazes and Monsters" nije bio obična televizijska fantazija već reakcija "moralne panike" na popularnu društvenu igru "Dungeons & Dragons" nastalu na osnovu senzacionalističkih priča o demonskim opasnostima igre. Sam film trebao je uvjeriti gledaoce da su sve te priče istinite i da se više nikada ne prihvatate kockica i table tada sve popularnije igre. Uspjeh ovog ostvarenje u "lovu na vještice", kao i mnogih drugih filmova rađenih sa ovim ciljem bio je od zanemarljivog do beznačajnog, ali iako "Mazes and Monsters" nikada nisu uspjele da spriječe igru "D&D" da postane izuzetno popularna bili su polazište za jednu od najslavnijih karijera u istoriji kinematografije.

"Mazes and Monsters" koji je sniman za televizijsko prikazivanje temeljio se na istoimenoj knjizi autorke Rone Jafe iz 1982. godine koje bila inspirisana senzacionalističkim vijestima objavljivanim nekoliko godina ranije. Film prati Robija (Tom Henks) koji stiže u novu školu gdje se sprijateljuje sa tri učenika koji ga pozivaju da sa pridruži njihovoj grupi "Mazes and Monsters", igri zasnovanoj na "D&D" koja je puna, kako joj samo ime kaže, lavirinta i čudovišta.

Novi Robijevi prijatelji Džej Džej, Danijel i Kejt, sa kojom se Robi ubrzo počinje zabavljati, sve to shvataju kao igru ne znajući da će vrlo brzo otkriti mnogo mračniju stranu igre kao i Robija. Naime, Robi je već imao susreta sa ovom igrom koja je bilo vrlo štetna za njegovo mentalno zdravlje budući da je izbačen iz prethodne škole zbog opsjednutosti igrom. Dok igra sa svojim novim prijateljima Robi sve više ima noćne more o nestalom starijem bratu što na kraju vodi ka potpunom mentalnom slomu zbog čega počinje da vjeruje kako je on lik kojeg igra, Pardju, magični i pobožni sveštenik.

Kada grupa donese nepromišljenu odluku da igraju u servisnim tunelima ispod škole Robiju počinju da se priviđaju čudovišta utonuvši toliko u svoj lik da više ne može da razlikuje stvarnost od fikcije. Samodestruktivno ponašanje nastavlja se kada Robi prekida sa Kejt, kako bi održao Perdjuov celibat, nakon čega nestaje. Robi odlazi u Nju Jork gdje se njegove halucinacije pogoršavaju do te mjere da će ubosti nožem jednog od trojice pljačkaša vjerujući da je čudovište. Sve ovo vodi Robija ka krovu jednog od tornjeva blizanaca odakle planira da skokom dođe do fiktivne "Velike dvorane", ali zahvaljujući ostavljenoj karti i telefonskom razgovoru sa Kejt, Robijevi prijatelji ga pronalaze i zaustavljaju jer je Džej Džej uspio da uvjeri kako je on „kontrolor lavirinta“.

Jasno koncipiran kao propaganda protiv "D&D", kao i niz filmova iz 80-h, "Mazes and Monsters" je svojevrsna vremenska kapsula o šokantnom i intrigantnom razdoblju i istoriji "D&D" budući da je javna percepcija i mišljenje o igri 80-ih godina bilo izuzetno negativno zahvaljujući prije svega senzacionalističkim pričama i panikom koja je zahvatila određene grupacije društva. Igra je proglašena opasnom po one koji ju igraju, štetno ih indoktrinirajući "demonskim" uticajima i čarobnjaštvom. Iako nisu postojali nikakvi opipljivi dokazi o negativnom uticaju igre ona je lažno povezana sa nekoliko stvarnih tragedija koje su se desile te decenije. Pojedina samoubistva i nasilni zločini povezivani su sa "D&D" isključivo jer su akteri događaja igrali igru.

Najdrastičniji primjer bila je priča o Džejmsu Dalasu Еgbertu, studentu Univerziteta Mičigen, koji je nestao i postao glavna tema u cijeloj državi. Privatni detektiv, Vilijam Dir, koji je istraživao Еgbertov nestanak iznio je mišljenje kako je učenikovo samodestruktivno ponašanje povezano sa igranjem "D&D" Sam Dir je kasnije izjavio kako ne vjeruje da igra ima ikakve veze sa slučajem, ali šteta je već bila učinjena budući da su senzacionalistički članci u novinama počeli da šire paniku među ljudima.

Sam Еgbert bio je izvanredan student koji je studirao informatiku sa samo 16 godina i koji je vrijeme provodio uglavnom istražujući podzemne tunele ispod univerziteta maštajući o igri gdje se i na kraju izgubio. Еgbert nije preminuo u tunelima, što nije spriječilo da servisni tuneli ispod škole vrlo brzo postanu urbana legenda, ali komplikovani mentalni problemi doveli su do samoubistva samo godinu dana nakon što je pronađen. Sve to je dodatno povećalo histeriju protiv igre pa su čak nastala i društva koja su vodila kampanju protiv "D&D"-a. Sva medijska i filmska hajka na kraju nije imala uticaja na igru koja je kroz decenije prerasla od podrumske zabave do svjetski popularne igre.

Rona Jafa očigledno je preuzela mnogo elemenata iz novinskih članaka o Еgbertovom nestanku buduću da je paralela sa Robijevom opsjednutošću lavirintima i čudovištima više nego jasna kao i neke osobine Robijevog prijatelja, Džej Džej-a koje su preuzete iz Еgbertove priče. Film nije imao srećan kraj u svakom pogledu budući da Henksov lik na kraju ostaje zarobljen u svojoj fantaziji dok sam film nije uspio u svom primarnom cilju da proširi strah od igre.

Ipak, ostaće značajan kao polazna tačka u jednoj blistavoj karijeri. Uprkos ulozi koja nije nešto pretjerano izazovna, Henks je bio najbolji u filmu i tako najavio uspješnu karijeru koja traje već nekoliko decenija pri čemu je stekao epitet jednog od najomiljenijih glumaca u istoriji. Slično se može reći u za samu igru koja je postala svjetski fenomen pa čak i tematika filmske trilogije čiji je posljednji dio "Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves" na velika platna stigao prošle godine.  

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: