Narodno pozorište

U Banjaluci svečana akademija povodom Dana Rusije

  • 14.06.2024. 22:06

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci održana je svečana akademija povodom Dana Rusije.

Akademiji su prisustvovali ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, ministri u Vladi Republike Srpske i brojni zvaničnici.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da je obilježavanje Dana Rusije širom svijeta, pa tako i u Banjaluci, simboličan datum koji pruža ruskim državljanima i ostalima priliku da se osjećaju kao Rusi.

- Danas je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin predložio mirovni plan za rješavanje ukrajinske krize i nadamo se da će biti prihvaćen - rekao je Kalabuhov.

Organizator akademije je Udruženje Rusa u Republici Srpskoj "Romanovi".

Predsjednik tog udruženja Igor Kotjelnikov rekao je da je ponosan na to što je Banjaluka najzapadnija tačka na svijetu gde se obilježava Dan Rusije.

- Radićemo na tome da saradnja bude i veća, a Udruženje Rusa organizuje i besplatne kurseve u saradnji sa Ruskim kulturnim centrom "Ruski mir u Banjaluci" - naglasio je Kotjelnikov.

Akademiji su prisustvovale i zvanice iz javnog, političkog, diplomatskog, vjerskog i društvenog života Banjaluke, Srpske i BiH.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić podsjetio je da je u Banjaluci otvorena Kancelarija Ambasade Ruske Federacije, što znači da je Srpska dobila komadić teritorije Rusije na svome tlu u skladu sa pravilom iz međunarodnog prava da je teritorija Ambasade zapravo teritorija zemlje koja se predstavlja.

Dan Rusije obilježava se svake godine 12. juna od 1992. u čast usvajanja deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike 12. juna 1990.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: