Austrija

U Gracu prikazan dokumentarni film "Bežično - priče o Nikoli Tesli"

  • Izvor: SRNA
  • 15.10.2024. 17:19

Dokumentarni film "Bežično - priče o Nikoli Tesli", o životu i naučnom djelu najistaknutijeg srpskog naučnika, prikazan je večeras na Tehničkom univerzitetu u Gracu.

Film je rađen u produkciji Muzeja Nikole Tesle iz Beograda čiji je kustos Vladimir Perić izjavio Srni da se film bavi pitanjima kojima se Tesla zanimao prije više od jednog vijeka.

"Kao svedoci današnjice stavljamo u fokus mnoga pitanja, a ostaje nam najbitnije - da li bi svet bio drugačiji da su slušali Teslu u to doba", rekao je Perić.

Perić je naglasio da Teslino nasljeđe predstavlja njegov odnos prema svom genijalnom daru i nesebičnost da to iskoristi za dobrobit čovječanstva.

Direktor Muzeja Ivona Jevtić istakla je da je akcenat filma na Teslinom srpskom porijeklu.

"Muzej Nikole Tesle radi bitan projekat s ciljem da svetu prikaže šta je sve uradio, a ovaj fakultet je krucijalno mesto da se prikaže. Tesla je život posvetio izučavanju, predanom radu i to je poruka - da treba da budemo istrajni i dobri ljudi", rekla je Jevtićeva.

Predsjednik Saveza Srba u Štajerskoj Goran Jović, koji je jedan od organizatora, izjavio je da je projekcija filma jedan od događaja u okviru projekta "Srpsko-austrijski mostovi".

"Cilj je da dijasporu u Štajerskoj predstavimo domaćinima. Ovo je jedan od uspješnih koraka koje smo napravili, a u budućnosti ćemo se okrenuti ka institucijama Austrije", rekao je Jović.

Predsjednik Udruženja KЕRB Željko Milinović rekao je da su predstavljanjem filma željeli da istaknu istorijske ličnosti koje su imale veze u kulturnoj baštini Austrije, te na taj način čuvali djela od zaborava.

Predsjednik Humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" u Austriji Stefan Koprivica rekao je da su, osim humanitarnog karaktera projekcije, došli na ideju povezivanja kroz istoriju.

"Prikazivanje filma na Univerzitetu na kome je Nikola Tesla počeo da pravi naučna djela daje dodatni podstrek djeci i studentima koji se odluče da studiraju u Gracu", rekao je Koprivica.

Projekciji filma, osim mnogobrojne publike, prisustovali su i gradonačelnik Graca Еlke Har, rektor Univerziteta Horst Bišof i dekan Franc Has.

Nakon projekcije održano je predavanje "Еkološka svijest Nikole Tesle".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.