Za vrijeme Uskršnjih praznika svi jedu kuvana jaja, ali rijetko ko obraća pažnju na ove detalje.
Jaja su čest izbor za brzi doručak jer ne postoji pogrešan način pripreme. Možete ih skuvati, ispržiti jaja na oko ili napraviti kajganu – ukus će svejedno biti odličan. Jaja sadrže i kvalitetne proteine, a nemaju mnogo kalorija. Ipak, ono što nas muči kada kupujemo jaja kako da izaberemo ona koja su najbolja.
Uzimamo ona koja su nam „lijepa na oko“, a jaja koje imaju neravnine i tačkice na ljusci obično izbjegavamo, prenosi Alo.
Stručnjaci američke Agencije za prevenciju bolesti su razriješili dilemu zašto nastaju neka jaja tako izgledaju i da li su bezbjedna za upotrebu.
- Ove tamne mrlje nastaju na početku procesa, dok jaje još „putuje“ kroz kokošku. Na tom putu jaja se okreće, i ako se to dešava presporo, na kraju može dobiti pjegice. Neravna ljuska jajeta, takođe nastaje tokom tog procesa - tvrde oni, a prenosi američki Bon Apetit
Da li je bezbjedno jesti takva jaja. Kratak odgovor je – „da“. Najvažniji dio kada je u pitanju bezbjednost u konzumiranju jaja je način na koji ih kuvate. Jaja mogu da sadrže bakteriju salmonelu koja je u SAD drugi najčešći uzročnik trovanja hranom.
Stručnjaci upozoravaju da crne ili zelene mrlje unutar ljuske jaja mogu da ukazuju da u jajima ima bakterija.