Еvo načina na koji možete spremiti poslasticu za vas, vaše ukućane, ali i za goste, koji će prosto biti oduševljeni kada im uz kafu servirate i ovaj kolač.
Potrebni sastojci:
- 300 g oljuštenog krompira;
- 100 g čokolade za kuvanje;
- 100 g margarina;
- 300 g mljevenog keksa;
- 150 g šećera u prahu;
- 1 kašika (15 g) kakao;
- 2 kašičice ekstrakta ruma.
Glazura:
- 100 gr čokolade;
- 3 kašike ulja.
Priprema:
Očistite i isjecite krompir kao za pire pa ga isto tako stavite da se skuva. Kuvani krompir procijedite i stavite u jednu činiju.
Odmah dodajte izlomljenu čokoladu i isjeckan margarin.
Uzmite gnječilicu za krompir i gnječite zajedno krompir, čokoladu i margarin. Čokolada i margarin će od vreline krompira da se otope i sve će se pretvoriti u čokoladni pire.
Zatim dodajte keks, šećer u prahu, kakao i ekstrakt ruma i sve miješajte zajedno.
Istresite u obložen pleh, ne veći od 30 x 20 cm ili neki kalup.
Otopite čokoladu za glazuru sa uljem, dobro izmiješajte pa prelijte i ostavite da se ohladi. Poslije samo isjecite na štanglice.
Uživajte!