Uklanjanje štetnih materija

Da li voće i povrće treba prati u slanoj vodi?

  • Izvor: Ljepota&Zdravlje
  • 02.09.2021. 12:07

Pranje voća i povrća u slanoj vodi je novi TikTok trend, a da li pomaže u uništavanju štetnih materija?

Naravno, još jedan od viralnih videa u kojima je otkriveno zapravo – ništa novo, ali nešto o čemu nismo uopšte razmišljali tokom svih ovih godina konzumiranja jagoda.

Naime, jasno je da u voću i povrću žive razni insekti da smo ih tokom života pojeli pregršt, ali šta je s onima o kojima nikad nismo razmišljali? Ako napunite činiju vodom sobne temperature i u nju stavite pet velikih kašika soli (ili sirćeta), te potopite voće ili povrće u njih 30-60 minuta, uklonićete pesticide, prljavštinu i insekte.

Ono što vidite da je počelo izlaziti zapravo su potomci sirćetne mušice ploda (u ovom slučaju jagode), jedne vrste vinske mušice. Potpuno je normalno da ženke odlažu svoja jaja u voće koje tek počinje sazrevati, posebno u borovnice, jagode i maline. I bez brige, ovi insekti nisu štetni za naš organizam.

Scientific American procjenjuje da Amerikanci u proseku progutaju oko 0,5 do 0,9 kilograma muva, crva i drugih insekata svake godine, a da toga nisu ni svesni.

Dodatni načini uklanjanja pesticida i bakterija

Sprej

Povrće i voće može se oprati i sprejem. U bočicu s raspršivačem sipajte kašiku limunovog soka, dvije kašike sode bikarbone i šoljicu vode. Promućkajte i poprskajte po povrću te pustite 10 minuta da djeluje. Isperite pod mlazom vode.

Blanširanje i guljenje povrća uništava hemikalije

Namakanje povrća u vrućoj vodi trebalo bi da odstrani neželjene sastojke. Guljenje je još jedan od načina kako se rešiti pesticida, posebno ako je riječ o povrću koje ima deblju koru ili nabore poput krompira, krastavaca ili šargarepe.

Obavezno perite u hladnoj vodi povrće i voće

Gotovo 80 % ostataka pesticida na povrću može da se ukloni ispiranjem pod mlazom hladne vode, navode stručnjaci. Pranje u slanoj vodi ukloniće velik deo pesticida koji se uobičajeno nalaze na voću i povrću.

Na istoj dasci nemojte sjeći sirovo i kuvano

Sirova hrana može da sadrži opasne mikroorganizme koji se mogu prenijeti na drugu hranu za vrijeme pripreme. Najčešće, u pitanju su meso i riba. Pa tako nemojte upotrebljavati istu dasku za sejčenje sirovog mesa i salate koju nećete termički obrađivati, piše ljepotaizdravlje.hr

Tagovi: