Čišćenje ulja koje je isprskalo kuhinjske elemente i zidove je zaista najmanje zabavan dio posla. I tokom prženja ulje nam može upropastiti garderobu ili nas isprskati po koži. Ako se mučite sa svim navedenim, evo sjajnog trika kojim se možete poslužiti kad sljedeći put budete spremali hranu.
Umjesto da, kao i obično, sipate ulje u tiganj, pa ga potom stavite na šporet, prazan tiganj najprije dobro zagrijte, a tek kada bude bio vruć, dodajte ulje u njega, dok ne dostigne temperaturu koja je neophodna za prženje (oko 170 stepeni). A prije nego što spustite hranu u tako zagrijani tiganj, malo posolite to ulje koje ste sipali.
Trik je u tome da u vrelo ulje u tiganju dodate samo prstohvat soli dok se ono ne rasprsne ili stvori mjehuriće.
Nemojte dodavati previše, jer ćete pokvariti ukus hrane.
Još jedan savjet za smanjenje divlje reakcije vrućeg ulja je da potpuno osušite povrće ili meso koje koristite papirnim ubrusom. Sadržaj vode u hrani koja se miješa sa uljem glavni je krivac za iznenadno prskanje koje izaziva nerede – i moguće povrede.
Paniranje i brašnanje vaše hrane takođe može pomoći da se apsorbuje višak tečnosti iz hrane tokom procesa kuvanja, piše Dejli mejl.