Pirinač se za razliku od ostalih žitarica jednostavnije priprema, a njegov skrob se lakše vari i rezultati su bolji. Ali baš kao i ostale žitarice on ima jednu ključnu manu. I nije baš dobar za vas. Podstiče gojenje i povećava rizik od dijabetesa tipa 2.
Posebno je štetan bijeli pirinač. Šoljica ima 200 kalorija i to uglavnom "praznih“, odnosno čisti skrob bez mnogo drugih hranjivih stvari. Naučnici su dokazali kako jednim jednostavnim trikom možete da prepolovite kalorijsku vrijednost i da mu dodate druga hranjiva svojstva.
"Kuvali smo pirinač kao i obično, jedino smo u provrelu vodu, prije nego što smo stavili pirinač dodali kokosovo ulje, oko tri odsto težine u odnosu na pirinač. Nakon što je bio gotov, ostavili smo je u frižideru oko 12 sati“, objasnio je doktor Suder Džejms.
Šta se zapravo događa?
Kuvanjem skroba u pirinču postaje izrazito lako varljivo, pa ga organizam lako pretvara u šećer, pa ga glikogen skladišti kao masti. Prženje ili drugi načini pripreme pirinča, međutim ne mijenjaju skrob i ostaje teže varljiv.
"Dodavanjem lipida (u ovom slučaju kokosovog ulja, ali i druge masnoće služe svrsi) drastično smanjujete udio lako varljivog skroba“, objašnjava dr Pusparaja Tavaraja.
Dodaje kako ulje reaguje sa skrobom i mijenja njegovu strukturu.
"Hlađenje pomaže da se učvrsti skrob u njegovom ‘težem’ obliku, pa pirinač postaje manje kaloričan i nakon što ga ponovo zagrijete“ dodaje Tavaraja.