Large banner

Evo zašto nikada ne biste trebali jesti zajedno krastavce i paradajz

Izvor:

Superžena

16.05.2025

18:11

Komentari:
Ево зашто никада не бисте требали јести заједно краставце и парадајз

Krastavci, paradajz, mirođija, so i biber po ukusu, malo biljnog ulja – jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze.

"Скоро сви праве и једу салату од краставаца и парадајза са зеленилом, али постоје докази да се све могуће предности поврћа када се помијешају у једној салати могу дјелимично неутралисати.

Вјерује се да због саставних компоненти овог поврћа њихова комбинација изазива процесе ферментације у желуцу и цријевима. Ово може изазвати надимање и иритацију дигестивног тракта", објашњава нутриционисткиња.

Нападач на Салмана Руждија осуђен на 25 година затвора

Нападач на Салмана Руждија осуђен на 25 година затвора

Парадајз садржи велику количину аскорбинске киселине (витамин Ц), а краставци ензим аскорбиназу, који разграђује и неутралише витамин.

Осим тога, краставци садрже много воде и влакана, парадајз има доста киселина, па њихова заједничка апсорпција оптерећује дигестивни тракт. Код људи са осјетљивим цријевима ова салата може изазвати дијареју.

Потврђена епидемија смртоносног вируса

Потврђена епидемија смртоносног вируса

Још једна тачка – краставци, због свог састава, формирају алкално окружење, док парадајз има кисели састав.

Као резултат, долази до реакције неутрализације са смањењем активности оних корисних једињења која се налазе у обје врсте поврћа.

Podijeli:

Large banner
Small banner
  • Najnovije

  • Najčitanije

Small banner

Trenutno na programu

13:55

Vremenska prognoza

vremenska prognoza

14:00

Keto kuhinjica

lajfstajl

14:15

Alo Alo S06 EP 04 (R, 12+)

serijski program

14:45

Divlje pčele EP86 (R)

serijski program

15:30

Krvavo cvijeće S02 EP 175 (12+)

serijski program

16:20

Vježbajte sa Lidijom

lajfstajl

16:30

Ko te šiša S01EP01 ( R)

serijski program

Small banner
Small banner