Evo zašto nikada ne biste trebali jesti zajedno krastavce i paradajz

Izvor:

Superžena

16.05.2025

18:11

Ево зашто никада не бисте требали јести заједно краставце и парадајз

Krastavci, paradajz, mirođija, so i biber po ukusu, malo biljnog ulja – jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze.

"Skoro svi prave i jedu salatu od krastavaca i paradajza sa zelenilom, ali postoje dokazi da se sve moguće prednosti povrća kada se pomiješaju u jednoj salati mogu djelimično neutralisati.

Vjeruje se da zbog sastavnih komponenti ovog povrća njihova kombinacija izaziva procese fermentacije u želucu i crijevima. Ovo može izazvati nadimanje i iritaciju digestivnog trakta", objašnjava nutricionistkinja.

Нападач на Салмана Руждија осуђен на 25 година затвора

Napadač na Salmana Ruždija osuđen na 25 godina zatvora

Paradajz sadrži veliku količinu askorbinske kiseline (vitamin C), a krastavci enzim askorbinazu, koji razgrađuje i neutrališe vitamin.

Osim toga, krastavci sadrže mnogo vode i vlakana, paradajz ima dosta kiselina, pa njihova zajednička apsorpcija opterećuje digestivni trakt. Kod ljudi sa osjetljivim crijevima ova salata može izazvati dijareju.

Потврђена епидемија смртоносног вируса

Potvrđena epidemija smrtonosnog virusa

Još jedna tačka – krastavci, zbog svog sastava, formiraju alkalno okruženje, dok paradajz ima kiseli sastav.

Kao rezultat, dolazi do reakcije neutralizacije sa smanjenjem aktivnosti onih korisnih jedinjenja koja se nalaze u obje vrste povrća.

Podijeli:

Large banner