Large banner

Evo zašto nikada ne biste trebali jesti zajedno krastavce i paradajz

Izvor:

Superžena

16.05.2025

18:11

Komentari:
Ево зашто никада не бисте требали јести заједно краставце и парадајз

Krastavci, paradajz, mirođija, so i biber po ukusu, malo biljnog ulja – jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze.

"Скоро сви праве и једу салату од краставаца и парадајза са зеленилом, али постоје докази да се све могуће предности поврћа када се помијешају у једној салати могу дјелимично неутралисати.

Вјерује се да због саставних компоненти овог поврћа њихова комбинација изазива процесе ферментације у желуцу и цријевима. Ово може изазвати надимање и иритацију дигестивног тракта", објашњава нутриционисткиња.

Нападач на Салмана Руждија осуђен на 25 година затвора

Нападач на Салмана Руждија осуђен на 25 година затвора

Парадајз садржи велику количину аскорбинске киселине (витамин Ц), а краставци ензим аскорбиназу, који разграђује и неутралише витамин.

Осим тога, краставци садрже много воде и влакана, парадајз има доста киселина, па њихова заједничка апсорпција оптерећује дигестивни тракт. Код људи са осјетљивим цријевима ова салата може изазвати дијареју.

Потврђена епидемија смртоносног вируса

Потврђена епидемија смртоносног вируса

Још једна тачка – краставци, због свог састава, формирају алкално окружење, док парадајз има кисели састав.

Као резултат, долази до реакције неутрализације са смањењем активности оних корисних једињења која се налазе у обје врсте поврћа.

Podijeli:

Large banner
Small banner
  • Najnovije

  • Najčitanije

Small banner

Trenutno na programu

11:35

Teletrgovina

teletrgovina

11:55

Vremenska prognoza

vremenska prognoza

12:00

Pogledaj u sutra EP 193 (R, 12+)

serijski program

12:30

Pogledaj u sutra EP 194 (R, 12+)

serijski program

12:55

Aviondžije S01 EP04 ( R)

serijski program

13:25

Aviondžije S01 EP05 ( R)

serijski program

13:20

Tajne muzeja (R)

emisija iz kulture

Small banner
Small banner