Izvor:
Superžena
16.05.2025
18:11
Krastavci, paradajz, mirođija, so i biber po ukusu, malo biljnog ulja – jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze.
"Скоро сви праве и једу салату од краставаца и парадајза са зеленилом, али постоје докази да се све могуће предности поврћа када се помијешају у једној салати могу дјелимично неутралисати.
Вјерује се да због саставних компоненти овог поврћа њихова комбинација изазива процесе ферментације у желуцу и цријевима. Ово може изазвати надимање и иритацију дигестивног тракта", објашњава нутриционисткиња.
Парадајз садржи велику количину аскорбинске киселине (витамин Ц), а краставци ензим аскорбиназу, који разграђује и неутралише витамин.
Осим тога, краставци садрже много воде и влакана, парадајз има доста киселина, па њихова заједничка апсорпција оптерећује дигестивни тракт. Код људи са осјетљивим цријевима ова салата може изазвати дијареју.
Још једна тачка – краставци, због свог састава, формирају алкално окружење, док парадајз има кисели састав.
Као резултат, долази до реакције неутрализације са смањењем активности оних корисних једињења која се налазе у обје врсте поврћа.
Najnovije
Najčitanije
12
29
12
24
12
07
11
59
11
41
Trenutno na programu
11:35
Teletrgovina
teletrgovina
11:55
Vremenska prognoza
vremenska prognoza
12:00
Pogledaj u sutra EP 193 (R, 12+)
serijski program
12:30
Pogledaj u sutra EP 194 (R, 12+)
serijski program
12:55
Aviondžije S01 EP04 ( R)
serijski program
13:25
Aviondžije S01 EP05 ( R)
serijski program
13:20
Tajne muzeja (R)
emisija iz kulture