Izvor:
Indeks
12.03.2025
10:37
Komentari:
0Zdrava prehrana ne mora biti stroga crno-bijela, zapravo je povremeno uživanje u omiljenoj "nezdravoj" hrani sasvim u redu. Novo istraživanje Sveučilišta Drexel dodatno potvrđuje ovu ideju. Studija nije određivala koju dijetu slijediti, već je istraživala kako smanjenje visoko prerađene hrane (UPF) može poboljšati zdravlje.
У осмоседмичном програму учествовало је 14 жена с прекомјерном тежином и претилошћу које су добиле свакодневне едукације о прехрани и жудњи за храном, планове оброка, финансијску подршку за здравије опције и подршку породици.
Резултати су показали да су учеснице смањиле унос високо прерађене хране за готово 50 посто, што је довело до просјечног смањења 600 калорија дневно, 50 посто мање шећера и 37 посто мање натријума. Такође су у просјеку изгубиле четири килограма и извијестиле о бољем нивоу енергије, бољем расположењу, смањењу отока на рукама и стопалима те мањој жељи за прерађеном храном.
"Високо прерађене намирнице укључују брзу храну, запаковане грицкалице, смрзнута готова јела, газирана пића, слаткише и индустријске житне пахуљице – производе који често садрже адитиве, умјетне ароме, бојила, заслађиваче и конзервансе", објаснила је нутриционистица Кери Хавкинс за Параде.
Једноставан начин препознавања високо прерађене хране јесте избјегавање производа с дугим пописом састојака које не бисмо користили у кућној кухињи. Ако не можемо препознати или изговорити неки састојак, велика је вјероватноћа да је храна високо прерађена.
Осим утицаја на тежину, прекомјеран унос високо прерађене хране повезан је и с когнитивним падом, што додатно наглашава важност смањења уноса. Али, истраживачи су истакли да је кључ успјеха била подршка коју су учеснице добиле – планирање оброка, финансијска помоћ и едукација олакшали су прелазак на здравију прехрану.
Закључно, ово истраживање показује да губитак килограма и побољшање здравља не захтијевају строге дијете нити бројање калорија. Само смањење уноса високо прерађене хране може донијети дугорочне користи, што га чини одрживом алтернативом рестриктивним плановима прехране.
Najnovije
Najčitanije
11
45
11
41
11
40
11
31
11
31
Trenutno na programu