Tikvice su izuzetno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na 101 način. Najčešće ih pečemo, pohujemo i dinstamo.
Možemo ih koristiti i kao podlogu za picu, dodati ih u slatki hljeb ili ih jesti potpuno sirove u salatama.
Iako su tikvice popularno povrće u toplijem dijelu godine, to ne znači da ljudi znaju kako da ih pravilno pripreme. Ako želite da izbjegnete da budu ljigave, gnjecave i mlohave, nemojte praviti ove dvije najveće greške, savjetuje Punkufer.
Kuvanje i pečenje na niskoj temperaturi
Neke namirnice poput čvršćih komada mesa ili luka vole laganu i sporu toplotnu obradu. Tikvice su njihova sušta suprotnost. Biće najukusnije ako ih izložite kratkoj toplotnoj obradi na visokoj temperaturi.
Zbog visokog sadržaja vode u tikvicama, ovo povrće ne voli laganu toplotnu obradu. Ako se kuvaju na niskoj temperaturi, ispustiće vodu i postati gnjecave i bezukusne. Na jakoj vatri, pak, dobiće lijepu karamelizovanu površinu, dok će unutrašnjost ostati kompaktna i „mesnata“.
Nemojte se plašiti da ih stavite na roštilj – odličan su prilog uz jela od mesa i ribe, a od njih možete napraviti i ukusne ražnjiće od povrća.
Dugotrajna toplotna obrada
Nema ništa gore od prekuvanog povrća. Ne stavljajte tikvice u supe, čorbe i čorbe zajedno sa mesom i krompirom – umesto toga dodajte ih neposredno pred kraj termičke obrade i tako garantujte njihovu savršenu teksturu.
Tikvice su jedno od onih povrća koje za samo nekoliko minuta prelazi iz nedovoljno kuvanog u prekuvano. Zato je dobro paziti kada ih kuvate ili pečete na šporetu i u rerni.
Nema previše jela koja možete napraviti od prekuvanih tikvica – na kraju možete izgnječiti tikvice i napraviti pire i gustu supu ili sos.
Kuvari preporučuju da uvijek isječete tikvice na veće komade kako biste izbjegli pretjeranu toplotnu obradu.