Izvor:
Indeks
13.08.2024
20:56
Kuvanje tjestenine na prvu se čini kao relativno jednostavan proces u kojem nema mjesta za pogreške - zakuvamo vodu, u nju stavimo tjesteninu, kuvamo onoliko minuta koliko piše na pakovnju tjestenine i to je to. Ipak, i tu postoji jedna greška koju mnogi prave, a da toga nisu ni svjesni.
Најгоре што се може догодити при кувању тјестенине је да се тјестенина залијепи за лонац, или још горе, да се слијепи једна за другу, па многи приликом кувања у воду додају и уље. Супротно популарном увјерењу, додавање уља приликом кувања дефинитивно неће спријечити лијепљење тјестенине.
И не само то - ако додате уље у тјестенину, она ће након кувања бити масна, што значи да се умак неће лако приљубити за тјестенину, па самим тим јело неће бити толико сочно.
Један од разлога због којих се тјестенина тако лако лијепи је то што приликом кувања у воду испушта скроб. Препоручени омјер је 1 литар воде на 100 грама тјестенине. Кориштењем исправне количине воде концентрација шкроба биће довољно ниска и ризик од лијепљења ће се знатно смањити.
Осим тога, мијешање је најбоља техника за спречавање лијепљења. Убаците тјестенину у кипућу воду, а затим смањите ватру да лагано кључа. Не морате мијешати све вријеме, само пазите да добро промијешате неколико пута на почетку, у средини и на крају кувања.
Najnovije
Najčitanije
18
31
18
31
18
24
18
16
18
15
Trenutno na programu