Izvor:
Alo
05.11.2024
17:11
Većina domaćica kada detaljno čisti kuhinju opere daske za rezanje radne površine sudoper čak i kantu za smeće...
Али један предмет многи прескоче. То су посуде са зачинима које се свакодневно користе и додирују прљавим рукама.
Према подацима Америчког центра за контролу и превенцију болести сваке године у Америци има 135 милиона инфекција салмонелом и 420 смртних случајева. Истраживање је објављено у „Journal of Food Protection” а урађено је на 317 одраслих особа које су имале задатак да припреме исте ћуреће пљескавице у кухињама различитих величина. Нису знали да ће њихова кухиња касније бити тестирана на салмонелу. У мљевену ћуретину је претходно убризгана кемикалија која дјелује слично ономе што би салмонела урадила када зарази неку површину.
Послије кухања узимани су узорци из кухиња како би се провјерило присуство салмонеле. Најпрљавији предмети у кухињи односно они с највећом учесталошћу контаминације били су посуде за зачине. Контаминација је откривена код скоро половине њих. С друге стране контаминирано је тек нешто више од 20 посто боца са детерџентом док остали предмети уопште нису били контаминирани.
Који су симптоми салмонеле?
Доктор Доналд Шафнер један од аутора студије објаснио је да многи људи послије јела и кухања не бришу посуде са зачинима. Истраживање је показало да свака посуда коју додирнете док припремате сирово месо може бити контаминирана и тога треба да будемо свјесни.
Обратите пажњу на прљаве руке кухињски прибор и радну површину.
Избјегавајте да једете недовољно термички обрађено месо колаче са сировим јајима скухану храну која дуго стоји ван фрижидера и јела која су више пута подгријавана. Симптоми салмонеле су:
– мучнина и повраћање
– пролив
– бол у стомаку
– грозница
– повишена температура
– главобоља
– крв у столици.
Najnovije
Najčitanije
22
59
22
48
22
46
22
33
22
12
Trenutno na programu
0:30
Centar dana (R)
infotejnment
2:00
Narod priča (R)
reportažna emisija
2:30
Autošop magazin (R)
sportski program
3:00
U miks zoni (R)
sportski program