Trik iskusnih kuvara može vam biti od velike koristi.
U momentima kada u rukama držite dva jaja, ali ne možete da sa sigurnošću znati koje je skuvano, a koje sirovo, jer u frižideru imate i jedno i drugo, potreban je trik da biste ih razaznali.
Ovaj trik je proveren i nepogrešiv, a veoma je koristan u kuhinji. Kako biste ga isprobali, potrebno vam je jedno svježe i jedno skuvano jaje.
Prvo zavrtite jedno jaje na ravnoj površini. Ako ste zavrtjeli kuvano jaje, primjetićete da se ono vrti duže.
Kada zavrtite sirovo jaje, ponovo na ravnoj površini, ono će se vrtjeti mnogo kraće od kuvanog.
To je zbog toga što se u sirovom jajetu pokreću i bjelance i žumance, i tako skraćuju vrijeme rotiranja. Kod kuvanog jajeta tekstura je tvrda i ne utiče na njegovo kretanje.
Na ovaj način možete veoma lako prepoznati koje jaje je kuvano i nema potrebe da ih razbijate da biste to saznali.