Izvor:
Žena Blic
29.04.2025
18:28
Bliži se Prvi maj i mnogi se raduju što će praznik dočekati u prirodi uz neizostavni roštilj. Ali, prilikom izbora mesa trebalo bi biti veoma oprezan, jer nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i kvalitetno, posebno ako je mljeveno. Pored informacija na ambalaži, valjalo bi obratiti pažnju i na izgled.
Квалитетно месо, посебно оно које желите да спремите на роштиљу, треба да има мало интрамускуларне масти. Приликом куповине, бирајте оно са бијелим пругицама које подсјећају на вене. Иако многи мисле да је такво месо нездраво, управо је маст та која му даје пуно укуса, каже Елизабет Роесике из Њемачког пољопривредног центра.
Ако се, пак, одлучите да купите већ запаковано месо, добро га погледајте прије него што га ставите у корпу. Уколико лежи у крвавој води, то је знак да је старо.
Идеална боја зависи од врсте меса. Телетина би требало да буде свијетла, али не бијела. Таква би требало да буде и пилетина. Боја говедине би требало да буде средње црвена, али не превише тамна, а свињетина, која је најукуснија кад је спремамо на роштиљу, блиједоружичаста. Уколико на месу примјетите сивкасте нијансе, немојте га куповати, а ово правило важи и за мљевено месо.
Постоји још један трик да брзо и лако провјерите да ли је упаковано месо још свјеже. Кад га притиснете прстом, оно мора да се врати у првобитно стање и на месу не смије да остане удубљење. Такође, површина меса мора да буде блистава, преноси Пун куфер.
Najnovije
Najčitanije
22
59
22
48
22
46
22
33
22
12
Trenutno na programu
0:30
Centar dana (R)
infotejnment
2:00
Narod priča (R)
reportažna emisija
2:30
Autošop magazin (R)
sportski program
3:00
U miks zoni (R)
sportski program