10.06.2025
19:37
Mnogi se pitaju kako da brzo odmrznu mljeveno meso, a u žurbi posežu za brzim rješenjima – ostave meso na kuhinjskom pultu ili ga čak preliju vrelom vodom kako bi ubrzali proces. Nažalost, iako praktični, ovi načini mogu da donesu više štete nego koristi.
Избор праве методе одмрзавања меса не утиче само на укус, већ и на безбједност оброка. Мљевено месо је нарочито осјетљиво – због своје структуре и велике површине погодније је за развој бактерија, па опрез није опција, већ нужност, а ово су најчешће грешке које треба избјегавати:
Иако дјелује једноставно и природно, ова метода крије озбиљне ризике. Спољашњи слој меса брзо се загрије и постаје идеално тло за размножавање бактерија, док је унутрашњост и даље смрзнута. Резултат? Повећан ризик од тровања храном.
Врела вода
Топла или врела вода може брзо да отопи лед, али истовремено подстиче брзо ширење бактерија. Површински слојеви меса брзо улазе у ризичну температурну зону, док унутрашњост остаје сирова – због чега је ова метода посебно опасна.
Премјештањем смрзнутог меса у фрижидер (најбоље на доњу полицу, даље од друге хране), омогућавате му да се равномјерно и безбједно отопи. Ова метода траје дуже – обично се користи преко ноћи, али држи месо ван опасне зоне и спречава развој бактерија.
Ако немате времена да чекате цијелу ноћ, хладна вода може да буде добра алтернатива. Мљевено месо ставите у водоотпорну кесу и потопите у хладну воду. Воду мијењајте на сваких 30 минута. На овај начин месо ће се отопити за око сат времена, али га обавезно термички обрадите одмах након одмрзавања.
Микроталасна
За оне који су у великој журби, микроталасна је најбрже рјешење. Ипак, будите опрезни – месо ће се дјелимично скувати, што значи да га треба одмах припремити до краја. Користите посуде погодне за микроталасну и избјегавајте да месо стоји након одмрзавања.
Одмрзавање је први корак у припреми сваког јела, и ако се изведе погрешно, може да угрози цијели процес кувања и ваше здравље. Мљевено месо је посебно ризично због начина на који је обрађено и складиштено, па захтијева додатну пажњу.
У кухињи брзина не смије да буде важнија од безбједности. Ако планирате да користите мљевено месо, издвојте вријеме и размислите унапријед. Фрижидер и хладна вода су ваши најбољи савезници у очувању здравља и квалитета јела. Јер права одговорност почиње прије него што се тигањ загреје, преноси Вечерњи лист.
Najnovije
Najčitanije
22
59
22
48
22
46
22
33
22
12
Trenutno na programu
0:30
Centar dana (R)
infotejnment
2:00
Narod priča (R)
reportažna emisija
2:30
Autošop magazin (R)
sportski program
3:00
U miks zoni (R)
sportski program