Large banner

Kako prepoznati pravi japanski suši?

Izvor:

ATV

15.03.2025

08:45

Komentari:
Како препознати прави јапански суши?

Suši nije samo jelo - to je harmonija ukusa koja predstavlja pravu umjetnost. U Japanu se njegova priprema smatra posebnim zanatom, a svaki sastojak igra ključnu ulogu u postizanju savršene ravnoteže ukusa i aroma koja je prerasla okvire svog tradicionalnog podneblja i osvojila svjetsku gastronomsku scenu.

Међутим, шта је то што суши заиста чини изузетним? 

Нори – основа сушија

Припрема већине врста суши ролница почиње са танким листовима нори алги којима се обмотавају његови састојци. Ипак, улога нори алги није само практична – оне су богате минералима, нискокалоричне и доносе карактеристичне, благо слане ноте.

Управо оне играју важну улогу у доживљају који се описује и као умами – а представља симфонију природне пуноће укуса намирница од којих се припрема ролница. 


Шари – душа сушија

Кувана рижа уз додатак посебне мјешавине на бази сирћета, позната као шари, кључни је елемент сваког сушија.

Како би сваки залогај био савршен, она не смије бити ни превише љепљива ни сува. Танки слој шарија наноси се на нори, припремајући га за богате и пажљиво биране састојке.

Нет – тајна неодољивих ролница

Суши не би био потпун без врхунских састојака, познатих као нет. Свјежа риба, морски плодови, поврће па и сир доприносе раскоши укуса, али и обогаћују сваки залогај високим нутритивним вриједностима.

Омега-3 киселине, витамини и минерали су оно што суши чини не само укусним већ и балансираним и здравим оброком. 

Wasabi – блага пикантност која буди чула

Зелена паста од истоимене биљке и вјерни пратилац сушија представља много више од обичног додатка. Овај  кључни дио суши искуства одликује се интензивном, освјежавајућом пикантношћу која савршено надопуњује благи укус сирове рибе, стварајући посебан баланс.

Иако први утисак може бити блага љутина, препознаћемо и суптилну слаткоћу, која се брзо повлачи, остављајући за собом освјежавајући ефекат. Важно је знати и то да осим што побољшава укус сушија, Wasabi има и значајну улогу у истицању и чувању свјежине рибе, јер садржи природна својства која је штите. 


Кисели ђумбир – савршен баланс укуса

Кисели ђумбир, познат и као гари, често се послужује уз суши као освјежавајући контраст укусима рибе и wasabija.

Његова блага киселост и слаткоћа уравнотежују богате ароме сушија, а истовремено помажу у чишћењу непца и потпунијем уживању у нијансама укуса. Улога киселог ђумбира у стварању посебног искуства током јела је веома важна, па можемо рећи да је поред wasabija, састојак без којег је тешко говорити о аутентичној суши ролници. 

Одакле почети?

Ако сте и ви пожељели да пробате прави јапански суши, добра вијест је да не морате путовати далеко. Тропик маркети су мјеста на којима можете потражити суши за који познаваоци овог јела кажу да је баш попут онога који припремају искусни суши мајстори Далеког истока. 

Још боља вијест је то што вас у понуди очекују његове најпознатије врсте. 

Маки ролнице, са састојцима попут лососа, туне или авокада савршен су избор за почетнике или љубитеље класичних укуса, док је футо маки ту да понуди сложене комбинације попут похованих козица, лососа и авокада, савршено балансирајући састојке у сваком залогају. Ту су и непревазиђене Калифорниа ролнице које доносе модеран заокрет, спајајући традиционалну јапанску кухињу с иновативним приступом западњачке кухиње, а које ћете препознати по томе што је нори алга додатно обмотана слојем риже посуте сусамом.

Ако ипак преферирате раскошне и сложене укусе који вас увијек пријатно изненаде, премиум суши са састојцима попут похованих козица, тартуф мајонеза и лососа јесте нешто што морате пробати. А, ако се убрајате у оне који проналазе савршенство у једноставности – имамо два фаворита: нигири и сашими. Нека вас њихов изглед не завара – нигири захтијева посебно умијеће обликовања риже на коју се њежно поставља свјежа риба као главни састојак, док сашими представља рибу без риже у којој се ужива уз краставац, кисели ђумбир и wasabi.


Једно је сигурно – који год суши да одаберете, сигурно нећете погријешити, а најбољи пут за упознавање његових неодољивих тајни је да испробате све врсте. У понуди их можете пронаћи у Тропик центрима Бања Лука и Требиње, Тропик маркетима Зворник Каракај, Брчко, Бијељина Сити Центар, Добој, у већим мојМаркет трговинама, као и у Црвена јабука маркетима у Тузли и Сарајеву.

Podijeli:

Large banner
Small banner
  • Najnovije

  • Najčitanije

Small banner

Trenutno na programu

12:30

Pogledaj u sutra EP 194 (R, 12+)

serijski program

12:55

Aviondžije S01 EP04 ( R)

serijski program

13:25

Aviondžije S01 EP05 ( R)

serijski program

13:20

Tajne muzeja (R)

emisija iz kulture

13:55

Vremenska prognoza

vremenska prognoza

14:00

Keto kuhinjica

lajfstajl

14:15

Alo Alo S06 EP 04 (R, 12+)

serijski program

Small banner
Small banner