Large banner

Kako pripremiti savršeno kestenje iz rerne

Izvor:

Agencije

10.10.2024

07:22

Komentari:
Како припремити савршено кестење из рерне

S prvim jutarnjim izmaglicama i učestalim kišama priroda nas uvodi u mirnije doba godine, jesen i zimu: dani su kraći, temperature niže, a priroda intenzivnije gubi svoje ljetno ruho.

Ипак, у овом прелазном периоду све пршти од шаренила боја и дозрелих плодова, а у прве прохладне дане природа нам нуди кестен, прави јесењи плод и уједно један од симбола овог годишњег доба. Његове храњиве материје и активни састојци повољно утичу на прилагођавање организма на хладније дане.

Главни саставни дио кестена је скроб којег у сировом плоду има око 44 одсто, а осим скроба, у кестену има шећера, око четири одсто бјеланчевина и око два одсто масти. Плод је богат и витаминима Б групе, поготово Б1, Б2 и Б6, те минералима калијумом, калцијумом, магнезијумом и фосфором.

Кестене волимо у колачима и тортама, а најслађи су нам сасвим једноставни - печени. Припрема печеног кестена код куће многима није омиљена активност јер дуго траје, а често се догоди да он не излазе лијепо из корица па је једноставнија опција купити их печене док шетамо градом.

Ипак, посебан је гушт припремати их у топлини дома и у њима уживати као у омиљеној грицкалици док гледамо филм или уживамо у дугим разговорима са породицом и пријатељима.

У наставку прочитајте неколико трикова за увијек савршено печено кестење код куће - лагано ће се гулити, а унутра остати савршено мекан.

Печено кестење

Пут до савршено печеног кестења код куће заправо је врло једноставан, а најважније је набавити их док су још свјежи.

Једном када се баците на печење код куће, у рерни, не требају вам никакви додатни састојци - дословно само кестење.

Али, осим одговарајућег времена печења и температуре, најважнија је добра припрема кестена прије него што га ставите у рерну.

Први трик односи се на правилно зарезивање, а други на намакање у хладној води.

Припрема:

На равну страну свјежег кестена ножићем зарежите знак X, а затим га убаците у посуду с хладном водом на минимално један сат, како би омекшали.

Кестен послажите на плех за печење тако да је X знак окренут према горе и пеците га 30 минута на 180 степени.

Печени кестен пребаците у кухињску крпу - замотајте га чврсто те оставите 10 минута замотаног.

Затим извадите кестен из крпе, огулите и уживајте.

Podijeli:

Large banner
Small banner
  • Najnovije

  • Najčitanije

Small banner

Trenutno na programu

16:20

Vježbajte sa Lidijom

lajfstajl

16:30

Vijesti

informativni program vijesti

16:50

Centar dana

infotejnment

18:20

Narod priča

reportažna emisija

18:55

Marketing

marketing

19:00

ATV vijesti

informativni program vijesti

19:40

Marketing

marketing

Small banner
Small banner