Izvor:
Krstarica
07.04.2025
11:33
Korišćenje smrznutog povrća jednostavan je i praktičan način za uklapanje više povrća u svakodnevnu ishranu.
Претходно је опрано и насјецкано, што нам штеди драгоцјено вријеме у кухињи, а и траје много дуже од свјежих производа.
Будући да се смрзнуто поврће брзо замрзава док му је ниво храњивих материја на врхунцу, оно заправо може имати више храњивих материја од свјежег поврћа које је неко вријеме стајало у продавници. Смрзнути броколи, на примјер, доказано има више витамина Б2 од свјежег броколија. Слично томе, смрзнути кељ садржи више антиоксиданса од свјежег кеља.
Смрзнуто поврће траје дуже
И док постоји поврће које има прилично дуг рок трајања, попут кромпира и шаргарепе, често нам се деси да не успијемо да потрошимо све што смо купили. У том случају замрзавање поврћа за које знамо да га нећемо искористити најбоља је ствар коју можемо да урадимо како би дуже трајало. Наравно, можете и одмах купити смрзнуто поврће чији је рок трајања најчешће око 12 мјесеци.
Прво питање које већина људи поставља о кувању са смрзнутим поврћем је треба ли га одмрзнути прије употребе. У већини случајева одговор је НЕ! Додавање смрзнутог поврћа у шерпу, посуду за печење или тигањ док је још смрзнуто уопштено ће дати најбоље резултате.
Једини изузетак од овога правила је спанаћ. Он пушта више воде приликом одмрзавања од већине поврћа, па, осим ако га не користите у чорби гдје додатна течност неће бити важна, спанаћ прво одмрзните и оциједите, притом истискујући сав вишак воде.
Смрзнуто поврће може се кувати у води, кувати на пари, динстати, пржити или пећи. Различите величине и врсте поврћа захтијеваће различито вријеме кувања, па препоручујемо да увијек провјерите упутства на паковању. Уопштено, смрзнутом поврћу неће бити потребно толико времена за кување као свјежем. Узмите у обзир да се оно прије замрзавања бланшира, чиме је процес кувања већ започео.
Прекувавање ће га учинити гњецавим и непривлачним. Заправо, неко поврће уопште није потребно кувати. При додавању у салате од тјестенине, само га додајте врућој тестенини и пустите да се температуре уравнотеже!
И посљедњи сајвет: у сваком јелу у којем је поврће главна звијезда одлучите се за свјеже. Али ако је смрзнуто све што имате, само изволите – већину времена нећете ни примјетити разлику.
Najnovije
Najčitanije
21
07
21
04
21
00
20
58
20
56
Trenutno na programu
19:55
Marketing
marketing
20:00
Bingo, Lutrija Srbije
bingo
20:30
Aviondžije S01 EP 05
serijski program
21:00
Crna guja S01 EP 02
serijski program
21:35
Alo Alo S06 EP 04 (12+)
serijski program
22:10
Večernje vijesti
informativni program vijesti
22:25
Divlje pčele EP 86 (12+)
serijski program