Large banner

Kako uzgojiti začinsko bilje u stanu?

Izvor:

vijesti.me

13.06.2025

04:00

Komentari:
Како узгојити зачинско биље у стану?

​U urbanim sredinama, gdje kvadratura često ne ostavlja mnogo prostora za baštu, balkon ili čak prozorska daska mogu postati vaša mala zelena oaza. Uz malo volje i osnovnog znanja, moguće je da u stanu uzgajate svježe začinsko bilje i čak poneki komad povrća – praktično, dekorativno i, što je najvažnije, zdravo.

Зачинско биље је идеалан почетак за све који желе да закораче у свијет урбаног вртларства. Босиљак, першун, рузмарин, мајчина душица, нана и влашац су међу најлакшима за узгој.

Користите саксије са дренажним рупама и квалитетан супстрат.

Биљкама је потребно минимум 4–6 сати дневног свјетла, па их смјестите близу прозора или на осунчан балкон.

Редовно заливајте, али пазите да не претјерате – већина зачина не воли превише влаге.

Поједине врсте, попут рузмарина и лаванде, више воле суву земљу и сунце.

Мини повртњак надохват руке

Можда звучи амбициозно, али одређене врсте поврћа изненађујуће добро успијевају у саксијама. Чери парадајз, мини паприка, зелена салата, ротквице и млади лук могу да расту и на мањој површини.

Шта треба знати:

Бирајте компактне сорте (на примјер „патуљасти“ чшери парадајз).

Поврће тражи више простора и хранљивих материја, па користите веће саксије и обавезно ђубрење.

За плодоносне биљке попут парадајза и паприке, обезбиједите ослонац – штапове или мрежу.

Заливање треба бити редовно, најбоље ујутро или предвече, нарочито у топлим мјесецима.

Зашто се све више људи одлучује на кућни узгој?

Осим очигледних бенефита као што су свјежина и контрола над оним што једемо, кућни врт доноси и психолошке предности. Рад са биљкама смањује стрес, побољшава фокус и уноси природу у затворен простор – што је посебно важно када живимо у градовима.

Такође, естетски ефекат није занемарљив – зелени кутак на балкону или у кухињи може постати права атракција вашег дома.

Мини савјет за крај

Почните скромно, са 2–3 врсте биља или поврћа. Посматрајте како реагују на свјетло и заливање, па постепено проширујте своју „башту“. Ускоро ћете уживати у ручку зачињеном першуном који сте сами узгојили – и осјећају да сте направили нешто корисно и лијепо, својим рукама.

Podijeli:

Large banner