Domaćice često za potrebe vaskršnje trpeze skuvaju i ofarbaju velike količine jaja.
Mnogo jaja pojedemo prvi dan Vaskrsa, ali mnogo ostane u korpama za dekoraciju. Zato se povlači pitanje koliko ta jaja zapravo dugo mogu da stoje, a da budu bezbjedna za jelo?
Prema Upravi za hranu i lijekove, tvrdo kuvana jaja možete držati u frižideru do sedam dana nakon što su skuvana.
Osnovno pravilo je da bi jaja nakon kuvanja trebalo držati u frižideru, a ne u korpi na stolu, kako se kod nas često praktikuje, stoga postoji jedan veliki izuzetak za koji bi trebalo da znate - pravilo od sedam dana ne važi za vaskršnja jaja ako su jaja bila van frižidera duže od dva sata.
Nikada ne treba da jedete kuvana jaja koja su ostavljena van frižidera duže od dva sata, piše “Southern Living“.
Ako primijetite plavo zelenu boju na granici između bjelanca i žumanca kuvanog jaja nema potrebe za brigu, jer je to samo znak da se jaje dugo kuvalo, a ne da je pokvareno, te ga slobodno možete jesti.
Ukoliko ste vaskršnja jaja nakon kuvanja naglo hladili ledenom vodom znajte da tako bakterije mogu ući u jaje, a takva jaja morate pojesti najkasnije za dva dana.
Dakle, ukoliko ste jaja držali na sobnoj temperaturi, morate ih pojesti isti ili najkasnije naredni dan, dok ona koja su sve vrijeme bila u frižideru su bezbjedna za jelo i do sedam dana, piše Žena Blic.