26.03.2024
04:00

Džem je jedan od omiljenih namaza koje imamo uvijek pri ruci - klasični ukusi zadovoljavaju želju za slatkim, a mogu se koristiti i kao dodatak slanim jelima. Ipak, koliko dugo u otvorenoj tegli može da stoji? U zavisnosti od toga da li smo ga sami pravili ili kupili u prodavnici, rok njegovog trajanja je prilično dug.
Kada se otvori, džem možemo bezbjedno držite u ostavi na sobnoj temperaturi oko jednu nedelju.
Džemu od šljiva, kajsija ili jagoda rijetko ko može da odoli. Odlični su u krofnama, buhtlama, a i kriška hljeba i džema mnogima je omiljeni slatkiš iz djetinjstva. Generalno, ako je pravilno konzerviran, džem može da traje zatvoren i do godinu dana u mračnoj i hladnoj ostavi. Ipak, koliko može da stoji kad ga otvorimo?
Kada otvorimo teglu, možemo bezbjedno da je držimo u ostavi na sobnoj temperaturi oko jednu nedelju. Marmelade i džemovi su puni šećera, prirodnog konzervansa, a kada je visok sadržaj šećera u kombinaciji sa visokom kiselošću, buđi i bakterijama je mnogo teže da napreduju. Nažalost, još uvijek postoje mikroorganizmi naviknuti na šećer koji će se vremenom razviti.
U frižideru će ostati svjež oko šest mjeseci, ali pod uslovom da je pravilno konzerviran, piše Mešed. Ukoliko smo napravili "brzi džem" i preskočili smo proces konzerviranja, trebalo bi da ga potrošimo u roku od 10 dana ili da ga zamrznemo i tako će trajati do tri mjeseca. Ako se odlučimo za kupovne, možemo da očekujmo duži rok trajanja od šest mjeseci i to zbog manje svežih sastojaka i visokog sadržaja šećera.
Ako džem poprimi tamniju boju ili se pojave bele mrlje, treba da baciti. Ako izgleda u redu, takođe je preporuka da ga probamo i provjerimo da je kiselog ili kvasnog ukusa, jer ćemo tako sigurno odrediti da li je za upotrebu ili ne.
Najnovije
Najčitanije
18
55
17
07
14
41
14
38
14
33
Trenutno na programu