26.03.2024
04:00
Komentari:
0Džem je jedan od omiljenih namaza koje imamo uvijek pri ruci - klasični ukusi zadovoljavaju želju za slatkim, a mogu se koristiti i kao dodatak slanim jelima. Ipak, koliko dugo u otvorenoj tegli može da stoji? U zavisnosti od toga da li smo ga sami pravili ili kupili u prodavnici, rok njegovog trajanja je prilično dug.
Када се отвори, џем можемо безбједно држите у остави на собној температури око једну недељу.
Џему од шљива, кајсија или јагода ријетко ко може да одоли. Одлични су у крофнама, бухтлама, а и кришка хљеба и џема многима је омиљени слаткиш из дјетињства. Генерално, ако је правилно конзервиран, џем може да траје затворен и до годину дана у мрачној и хладној остави. Ипак, колико може да стоји кад га отворимо?
Када отворимо теглу, можемо безбједно да је држимо у остави на собној температури око једну недељу. Мармеладе и џемови су пуни шећера, природног конзерванса, а када је висок садржај шећера у комбинацији са високом киселошћу, буђи и бактеријама је много теже да напредују. Нажалост, још увијек постоје микроорганизми навикнути на шећер који ће се временом развити.
У фрижидеру ће остати свјеж око шест мјесеци, али под условом да је правилно конзервиран, пише Мешед. Уколико смо направили "брзи џем" и прескочили смо процес конзервирања, требало би да га потрошимо у року од 10 дана или да га замрзнемо и тако ће трајати до три мјесеца. Ако се одлучимо за куповне, можемо да очекујмо дужи рок трајања од шест мјесеци и то због мање свежих састојака и високог садржаја шећера.
Ако џем поприми тамнију боју или се појаве беле мрље, треба да бацити. Ако изгледа у реду, такође је препорука да га пробамо и провјеримо да је киселог или квасног укуса, јер ћемо тако сигурно одредити да ли је за употребу или не.
Najnovije
Najčitanije
21
57
21
34
21
25
21
20
21
17
Trenutno na programu