Koliko dugo džem može da stoji u otvorenoj tegli

26.03.2024

04:00

Komentari:

0
Колико дуго џем може да стоји у отвореној тегли

Džem je jedan od omiljenih namaza koje imamo uvijek pri ruci - klasični ukusi zadovoljavaju želju za slatkim, a mogu se koristiti i kao dodatak slanim jelima. Ipak, koliko dugo u otvorenoj tegli može da stoji? U zavisnosti od toga da li smo ga sami pravili ili kupili u prodavnici, rok njegovog trajanja je prilično dug.

Када се отвори, џем можемо безбједно држите у остави на собној температури око једну недељу.

Џему од шљива, кајсија или јагода ријетко ко може да одоли. Одлични су у крофнама, бухтлама, а и кришка хљеба и џема многима је омиљени слаткиш из дјетињства. Генерално, ако је правилно конзервиран, џем може да траје затворен и до годину дана у мрачној и хладној остави. Ипак, колико може да стоји кад га отворимо?

Када отворимо теглу, можемо безбједно да је држимо у остави на собној температури око једну недељу. Мармеладе и џемови су пуни шећера, природног конзерванса, а када је висок садржај шећера у комбинацији са високом киселошћу, буђи и бактеријама је много теже да напредују. Нажалост, још увијек постоје микроорганизми навикнути на шећер који ће се временом развити.

У фрижидеру ће остати свјеж око шест мјесеци, али под условом да је правилно конзервиран, пише Мешед. Уколико смо направили "брзи џем" и прескочили смо процес конзервирања, требало би да га потрошимо у року од 10 дана или да га замрзнемо и тако ће трајати до три мјесеца. Ако се одлучимо за куповне, можемо да очекујмо дужи рок трајања од шест мјесеци и то због мање свежих састојака и високог садржаја шећера.

Када џем није за употребу 

Ако џем поприми тамнију боју или се појаве беле мрље, треба да бацити. Ако изгледа у реду, такође је препорука да га пробамо и провјеримо да је киселог или квасног укуса, јер  ћемо тако сигурно одредити да ли је за употребу или не.

Podijeli:

Large banner