Puno domaćica voli da pri ruci uvek ima mleveno meso - sa njim je uvek lako napraviti odličan ručak - musaku, lazanje, špagete bolonjeze, ćevapčiće, faširane šnicle...
Specijaliteta je bezbroj! Zato ga često čuvamo u frižideru ili zamrzivaču, ali koliko ono zapravo sme da stoji kada je sirovo, a koliko kada je pripremljeno?
Pre svega kada kupite sirovo mleveno meso neophodno je da ga odložite u frižider ili zamrzivač što je pre moguće. To će sačuvati svežinu i usporiti rast bakterija. Ukoliko ćete meso brzo iskoristiti, možete ga odložiti u originalnom, kupovnom pakovanju.
Ako meso stavite u frižider potrebno je da ga čuvate na temperaturi od 4.4 °C ili nižoj, a upotrebite ga u roku od jedan ili najviše dva dana, smernice su Američke organizacije za kontrolu i sigurnost hrane (USDA).
Ukoliko ćete meso uskladištiti na duže u zamrzivaču umotajte ga u plastičnu kuhinjsku foliju, aluminijumsku foliju ili posebne, vakumirane činije i specijalizovana kese za zamrzivanje. Zamrznuto meleveno meso je bezbedno za upotrebo neodeđeno vreme, ali imajte na umu da što duže stoji to više gubi na kvalitetu. Najbolje je ako ga iskoristite u roku od četiri meseca.
Najbolji način za bezbedno odmrzavanje mlevenog mesa je u frižideru. Držanje mesa na hladnom dok se odmrzava je neophodno kako bi se sprečio razvoj bakterija. Takođe, meso možete odmrznuti i u hladnoj vodi tako što ćete ga staviti u vakuum kesu za hranu koja ne propušta vodu, a potom ga potopiti. Menjajte vodu svakih 30 minuta, a potom ga odmah skuvajte ili termički obradite. Mleveno meso koje ste odmrzli u hladnoj vodi ili u mikrotalasnoj ne bi trebalo ponovo da zamrzavate, osim u slučaju ako je termički obrađeno.
Takođe, imajte na umu da mleveno meso ne bi trebalo da stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata!
Kada je reč o čuvanju pripremljenog mlevenog mesa ono može da se čuva u frižideru tri do četiri dana, ali samo ako je nakon pripreme odloženo u frižider i to u roku od sat vremena. Kada ponovo zagrevate pripremljene specijalitete od mlevenog mesa - ćufte, pljeskavice, ćevapčiće i uopšte hranu koja ga sadrži - uverite se da temperatura obrade dostiže najmanje 74 °C, savetuju u USDA.
Zamrznuto pripremljeno mleveno meso sačuvaće svoj kvalitet četiri meseca.