Izvor:
Krstarica
24.02.2025
04:00
Mnoge domaćice kupuju meso i čuvaju ga u zamrzivaču. Pitanje je koliko dugo meso može da stoji tako zamrznuto.
Нема сваки комад меса исти рок трајања, као ни свака врста меса.
Цијели пилићи и ћурке могу се чувати у замрзивачу до годину дана. А ако им замрзнете комаде прса, батака, карабатака и крилца, треба их искористити у року од девет мјесеци, док изнутрице не смију да се замрзавају дуже од три до четири мјесеца.
Када је ријеч о свјежем месу, може трајати и неколико мјесеци, у зависности од врсте меса. Сирови одресци могу да се чувају у замрзивачу од шест до 12 мјесеци. Котлети, међутим, због костију трају краће, од четири до шест мјесеци. Печено месо може да се замрзне између четири мјесеца и годину дана.
Сирова свињетина замрзава се слично као говедина и друго месо. Ако свињско месо исјечете на коцкице и замрзнете, може да се чува четири до шест мјесеци, а печено од четири до 12 мјесеци. Прерађено свињско месо, попут сланине, кобасица, виршле, шунке и слично, може да се чува у замрзивачу мјесец до два.
Без обзира на врсту сировог мљевеног меса, не треба га држати у замрзивачу дуже од три до четири мјесеца.
Рок трајања меса у замрзивачу према врсти:
Свињетина са костима – четири до шест мјесеци,
Свињетина без костију – четири до 12 мјесеци,
Јагњетина и телетина – девет мјесеци,
Говедина са костима – четири до шест мјесеци,
Говедина без костију – до 12 мјесеци,
Цијела пилетина или ћуретина – 12 мјесеци,
Комади пилетине или ћуретине – девет мјесеци,
Мљевена ћуретина или свињетина – три до четири мјесеца,
Изнутрице – три до четири мјесеца,
Сланина – мјесец дана,
Кобасице – један до два мјесеца,
Виршле – један до два мјесеца.
Najnovije
Najčitanije
22
59
22
48
22
46
22
33
22
12
Trenutno na programu
0:30
Centar dana (R)
infotejnment
2:00
Narod priča (R)
reportažna emisija
2:30
Autošop magazin (R)
sportski program
3:00
U miks zoni (R)
sportski program