Ljeto je super, ali jesen i zima nose odlične kulinarske užitke koje na Balkanu svi volimo.
Jedan od njih je sarma. U ljetnom ruhu, ona dolazi umotana u vinske listove ili listove raštike, a u onom za hladnije vrijeme, ogrnuta je kiselim kupusom.
Kada pripremate sarmu, dodajte jedan poseban sastojak da bi ona bila ukusnija, a to je - preprženo suvo meso, piše "Radiosarajevo".
Sastojci:
500 grama junećeg mljevenog mesa,
2 velike glavice luka,
100 grama riže ,
100 grama suvog mesa goveđeg,
1 glavica kiselog kupusa,
so, biber, vegeta,
1 decilitra kisele vode
Sos:
– 2 kašike ulja,
– 2 kašike brašna,
– 1 kašika crvene paprike,
– 100 grama paradajza u konzervi,
– malo soli, bibera, vegete,
– 2 litre vode.
Priprema:
Kupus očistiti i poprati u hladnoj vodi. Na vrhu lista svakom odstraniti korijen. U plastičnu zdjelu staviti meso, rižu, isjeckani luk, isjeckano sitno suvo meso, začine i sve zamiješati sa malo kisele. Ostaviti da odstoji 10 minuta.
Početi praviti sarmice tako što na vrh lista na sredinu stavite mesa otprilike jednu kašiku, motajte do kraja lista, prstom gurajte ćoškove unutra i sa jedne i sa druge strane i dobijete finu sarmicu koja se neće odmotavati pri kuvanju.
Sarme fino poslagati u dublju šerpu i pokriti tanjirom da ne bi letale po šerpi. U posebnu šerpu ugrijte ulje dobro da bude vrelo i pržite brašno da počne dobijati finu boju. Dodajte crvenu papriku, miješajte da se ne prave grudvice i odma dodajte 2 litre vode, paradajz iz konzervice, začine i ostavite da prokuva.
Kad prokuva, sarmu prelijete sosom i ostavite da se krčka na laganoj temperaturi sat i po vremena. Kada je gotova, skinite tanjir i možemo se služiti sa divnom sarmom.