Prženje mesa na vrućem ulju može biti pravi izazov, posebno kada ulje počne prskati na sve strane, što može napraviti nered u kuhinji.
Sigurno se često suočavate sa situacijom u kojoj ulje doslovno "leti" po okolnim površinama, ostavljajući tragove koje je teško mogu očistiti.
Međutim, postoji jednostavan način da spriječite ovo prskanje i sačuvate svoju kuhinju čistom, a istovremeno omogućite da meso bude savršeno hrskavo, a to je dodavanje malo vode u tavu tokom prženja.
Iako možda zvuči neobično, stručnjaci tvrde da dodavanje vode tokom prženja zaista pomaže u smanjenju prskanja ulja. Voda se brzo isparava pri visokoj temperaturi, što stvara paru koja smanjuje intenzitet prskanja. Osim toga, ovaj postupak pomaže da meso dobije finu hrskavu koricu, dok unutrašnjost ostaje sočna.
Dakle, sljedeći put kada budete pržili meso, dodajte samo nekoliko kapi vode u tavu prije nego što stavite meso. Ovaj trik će učiniti vašu kuhinju mnogo čistijom, a jelo još ukusnijim!