Džem od jagoda je prosto neodoljiv, te se rijetko ko može zadržati samo na jednoj kašičici, posebno tokom hladnih dana, kada se uželimo ovog voća. Takođe, odličan je i kao sastojak za mnoge kolače, a pravi se vrlo jednostavno i to za pola sata!
Kako je sezona jagoda u toku, odaberite one najljepše domaće i "sačuvajte" ih na malo drugačiji način za zimu.
Potrebe su vam samo tri namirnice:
1 kg jagoda
600 gr šećera
sok od jednog limuna
Način pripreme:
Prvo ih dobro operite, pa zatim poređajte u jedna red jagoda u šerpu i pospite šećerom. Ostavite tako da odstoje sat vremena. Potom stavite na šporet i kuvajte oko pola sata na najvišoj temperaturi.
Primijetićete da se tokom kuvanja pojavljuje pjena, nju treba da skidate sve vrijeme kašikom. Miješajte dok jagode ne prokuvaju i šećer se ne otopi, zatim smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka dok ne dobijete željenu gustinu džema. Pred sam kraj kuvanja dodajte sok od limuna i skinite šerpu sa šoreta. Ostavite da se džem ohladi, pa ga sipajte u sterilne teglice.
Tegle okrenite naopako i tako neka stoje do sutradan. Čuvati ga na hladom mjestu.