Svi bacaju vodu u kojoj se kuvala tjestenina, a ne bi trebalo. Znate li zašto? Ona može da se iskoristi u pripremi umaka, supa, gulaša, variva i ostalih jela.
Može da vam posluži da zgusnete jelo, kuvari ističu.
Skrob koji preostane u njoj pomaže da se postigne idealna gustina, a takođe ona daje i punoću ukusa, pošto je so koja se dodaje u toku kuvanja najbolji pojačivač ukusa.
Na šta da obratite pažnju kad kuvate tjesteninu?
Ne pretjerujte sa količinom vode koju sipate. Ona treba samo da prekrije tjesteninu a ne da napunite cijelu šerpu vodom.
Na ovaj način voda će imati najbolju gustinu i ukus i bolje će poslužiti za pravljenje jela i zgušnjavanje.
Kad se tjestenina skuva u šerpi ostaje skrob, što će bilo kom umaku ili supi kojem dodate malo ove mješavine dati svilenkasti izgled i kompaktnu teksturu.
I posljednje, ne dodajite ulje u vodu dok kuvate tjesteninu, već je stalno miješajte, pa se ništa neće slijepiti, prenosi Krstarica.