Upozoravaju stručnjaci

Nezdrav višak soli najviše dolazi od hrane koju najviše volimo

  • Izvor: Agencije
  • 13.05.2022. 12:12

So je neophodna našem organizmu, igra brojne uloge u hrani, čini da nam ne bude bljutava, vezuje druge sastojke, djeluje kao konzervans, kada mjesimo pomaže da se bolje podigne kvasac.

Bez nje zaista ne bismo mogli, ali…

Stručnjaci kažu da moramo da ograničimo unos soli na samo jednu malu kašiku dnevno, jer u suprotnom može da nam se osveti.

Najčešći i najjeftiniji način da uz njenu pomoć napravimo ukusan obrok, ili ga kupimo, može i te kako da bude opasan za naš kardiovaskularni sistem. Svi to znamo, ali najveći problem je što više od 40 odsto ljudi s upotrebom soli svakodnevno pretjeruje, konzumiraju poguban višak koji dolazi od samo 10 vrsta hrane, a često toga nisu svjesni.

Evo šta najviše može da vam dođe glave:

1. Hljeb i peciva: Ove namirnice nalaze se na vrhu liste ne zato što su hljeb ili peciva posebno slani (parče hljeba sadrži samo oko 100 do 200 mg natrijuma), već zato što ih toliko jedemo.

2. Pica: Sve u pici – kora, sir, mesni proizvodi, sosovi ili prelivi sadrži puno soli.

3. Sendviči: Kao i pica, većina sendviča sadrži slane sastojke – hljeb, sir, narezak ili suvo meso.

4. Suhomesnati proizvodi: Čak i delikatesi koji se reklamiraju da imaju niski sadržaj natrijuma prilično su slani; porcija od 55 g ćurećih grudi (nekoliko tankih kriški) ima 440 mg natrijuma.

5. Supe: Sve popularnije supe iz konzerve, a najčešće i one iz kesice imaju čak 940 mg natrijuma po porciji.

6. Buritos i takos: Slično pici, za ova meksička hrana uvijek se kombinuje nekoliko slanih proizvoda, uključujući sir, pasulj pripremljen sa obiljem soli iz konzerve i začinjenim mesom.

Takođe, sama tortilja od brašna od uobičajenih 20 cm može da sadrži više od 400 mg natrijuma!

7. Slane grickalice: So je ključni sastojak ovih grickalica, čips i perece se dave u njoj, a i mi sa njima, piše Kurir.

8. Piletina: Ovaj odličan izvor proteina gotovo nikad ne pripremamo bez šake soli, da je meso dobro upije, ili specijalnih začina koji su prepuni soli. Posebno je opasna pržena ili pečena piletina koju nabavljamo u prodavnicama prehrambenih proizvoda ili naručujemo u restoranu.

Sadrži do četiri puta više natrijuma od one koju pripremamo kod kuće, a i tada pretjerujemo!

9. Sir: Popularni sirevi kao što je čedar sadrže oko 240 mg natrijuma u samo tridesetak grama. Feta i plavi sir su među najslanijim sortama, dok kozji sir i rikota imaju manje natrijuma.

10. Jaja: Jaje sadrži samo 62 mg natrijuma, ali opasnost leži u onome što im najčešće dodajete kad pravite doručak ili neki drugi obrok.

Većina ljudi u njima uživa u sendvičima sa sirom i šunkom, a i omleti su takođe često puni sira, slanine ili šunke.

Tagovi: