Large banner

Ove namirnice ne treba da perete prije kuvanja

10.04.2024

18:09

Komentari:

0
Ове намирнице не треба да перете прије кувања

Ako imate običaj da sve što pripremate i kuvate prethodno perete, misleći da ćete da se oslobodite bakterija – razmislite još jednom.

Ове намирнице прије коришћења не би требало да долазе у контакт са водом.

Пилетина

Обично прије кувања перете пилеће месо? То је, према писању портала “Readers Digest”, лоша навика. Не само да не спирате бактерије, већ можете да изазовете додатну контаминацију меса.

Прање живог пилећег меса у судопери може да утиче на то да само раширите потенцијалне бактерије по чистим кухињским елементима – каже Ерик Сејден, директор сервиса за храну у једној болници у Њујорку. Једини исправан начин је да добро скувате и термички обрадите месо.

Црвено месо

Додатна влага на било ком комаду црвеног меса може да промијени укус. Слично као и са пилећим месом, избјегавајте прање прије кувања, најбоље да комад прије припреме ставите на комад убруса да “покупи” вишак влаге – каже Сејден.

Католици траже да се забрани реклама за чипс: Компанију оптужили за богохуљење

Католици траже да се забрани реклама за чипс: Компанију оптужили за богохуљење

Опрана и спакована салата

Ако бирате упаковано поврће и на њему пише да је спремно за коришћење, онда тако и поступајте у кухињи. Уштедићете вријеме, воду, а нећете додатним прањем ништа постићи. Експерти за припрему хране кажу да ћете мијешањем са осталим намирницама које перете само додатно угрози хигијену већ чистог производа.

Печурке

Као и месо и печурке мијењају структуру и укус ако их перете. Оне су саме по себи пуне воде и нема потребе да се додатно перу. Када их купите у маркету њихова површина је већ чиста. – Печурке екстремно упијају течност и када их потопите у воду постају гуменасте и промијене укус – каже Сејден.

Јаја

Неки људи перу јаја прије барења. О њиховој хигијени произвођачи воде рачуна и нема потребе да их перете.

Podijeli:

Large banner