Zeleni sok predstavlja širok pojam koji se odnosi na bilo koji sok koji je zelen ili sadrži zeleno povrće.
Preporučuje se špinat, kelj, celer, brokoli. Lisnato povrće, koje je prepuno vitamina, minerala i fitonutrijenata, od suštinskog je značaja za maksimiziranje nutritivne vrijednosti zelenog soka. Takođe su bogati hlorofilom, jedinjenjem koje sok čini zelenim.
Prednosti zelenog soka
Hlorofil ne samo da daje zelenilu boju, već je i moćan antioksidans i može pomoći u podršci prirodnim putevima detoksikacije vašeg tijela. Što je zeleno povrće tamnije, sadrži više hlorofila.
Špinat je odličan izbor jer ima visok sadržaj karotenoida i fitonutrijenata, takođe je prilično blagog ukusa.
Izvor hranljivih materija
Zeleni sok je koncentrisani izvor vitamina, minerala, antioksidanata i fitokemikalija. Pošto su u tečnom obliku te korisne hranljive materije se generalno lakše vare i apsorbuju, prenosi B92.
Podržava zdravlje crijeva
Zeleni sokovi mogu da obezbijede esencijalne fitonutrijente kao što su flavonoidi i antioksidansi za podršku mikrobnoj raznolikosti i zdravlju crijeva. Zeleni sokovi takođe sadrže prebiotike i vlakna koja hrane dobre bakterije u vašim crijevima, piše Mind Body Green.