Ekipa “Kuhinjice” danas je napravila hrono hljeb.
Hrono ishrana se, u suštini, bazira na praćenju vašeg dnevnog ritma. To znači da jedete određenu vrstu namirnica u određeno doba dana. Hrono hljeb je karakterističan po tome što se pravi od drugačijeg brašna nego obični bijeli hljeb. Pod tim se misli na upotrebu heljdinog, raženog, pšenično integralnog, speltinog.
Hrono hljeb ne sadrži kvasac pa ne naraste kao oni koje kupujete po pekara. Zato je ovaj hljeb punog ukusa i brzo zasiti.
U video prilogu možete pogledati postupak pripreme.
Potrebno vam je:
• 400 ml kisele vode
• 180 gr speltinog brašna
• 70 gr heljdinog brašna
• Jedan prašak za pecivo
• 10 gr lana
• 10 gr suncokreta
• 10 gr golica
• 10 gr susama
Postupak pripreme:
Sve navedene sastojke stavite u aparat za pravljenje tijesta, kao što možete vidjeti u video prilogu.
Kada hljeb bude gotov, izvadite ga iz aparata i izrežite na kriške.