Omiljena poslastica

Recept za originalni njujorški čizkejk: Еvo zašto žene masovno pretražuju baš ovu verziju

  • Izvor: Ona
  • 10.11.2024. 09:45

Rijetki su oni koji ne vole čizkejk, a ukoliko i nisu baš fanovi, dajte im da probaju klasičnu njujoršku verziju ovog kolača, sačekajte da ih obuzme kremast, bogat i dekadentan ukus ovog čuvenog deserta.

Gotovo svaki recept za čizkejk ima bazu od krem sira i jaja, ali je razlika u njihovoj količini i dodatku pavlake. "Obična" verzija kolač od sira je tradicionalno svijetlije teksture, dok je krem od sira u "a la Njujork" stilu mnogo gušći i bogatiji.

Užas u manastiru: Sveštenik ubijen, sedam monaha povrijeđeno

Užas u manastiru: Sveštenik ubijen, sedam monaha povrijeđeno

Uz to, klasični njujorški čizkejk se služi sam, ali ko voli može da stavi odozgo neki šlag, sirup, da doda voće ili da umuti želatinasti preliv koji najčešće viđamo na ovom kolaču. Jedno im je zajedničko, može da se posluži ako želite da impresionirate goste tokom praznika, rođendana, večeru ili kao desert za posebne prilike.

Sastojci

Za 10 osoba

Kora

125 g mljevenog keksa

60 g putera

supena kašika šećera

1/2 pomorandže

Krem

360 g kisele pavlake

500 g krem sira Maskarpone

pola šolje šećera

1/2 limuna

1/3 šolje slatke pavlake

1 vanilin šećer

4 jaja

20 g putera

par kapi arome vanile

Toping

3/4 šolje kisele pavlake

1/2 šolje šećera u prahu

1 kašičica ekstrakta vanile

2 kašičice soka od limuna

Priprema

Za čizkejk je prije svega potrebno da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi prije pripreme.

Uključite rernu da se zagrije na 160 stepeni. Za to vrijeme podmažite okrugli kalup sa malo putera i obložite pek papirom.

Stavite u vanglu mljeveni keks i uspite preko njega istopljeni puter, kao i sok od polovine pomorandže. Sve dobro promiješajte i prespite u kalup za pečenje. Utabajte ga sa dnom čaše i stavite u rernu da peče oko 10 do 15 minuta. Izvadite i ostavite sa strane koru da se hladi u kalupu. Rernu ne gasite.

U čistu, suvu, veću i dublju posudu sipajte kiselu pavlaku i umutite je da bude kremasta. Potom dodajte krem sir i šećer, i nastavite da mutite najmanjom brzinom na mikseru. Još jednom istopite puter, malo ga prohladite i dodajte u kremu, a zatim nastavite lagano da mutite. Na kraju dospite pola limuna i izrendane korice, kao i kašičicu arome vanile. Nastavite da mutite minimalnom brzinom smjesu.

Muž i žena brutalno ubili jedno drugog: Sin tokom zločina igrao igrice

Muž i žena brutalno ubili jedno drugog: Sin tokom zločina igrao igrice

U drugoj posudi pomiješajte slatku pavlaku, vanilin šećer i četiri jaja, a zatim lagano presipajte u krem, i polako miješajte dok se sve ne sjedini.

Gotovu smjesu sipajte preko kore u kalupu i poravnajte površinu. Par puta možete da protreste ili lupite kalup kako biste istjerali sav vazduh i moguće mehuriće koji su se napravili od miješanja da se čizkejk ne bi podigao tokom pečenja.

Ugrijte vodu koju ćete da stavite u malo dublji pleh veći od okruglog kalupa u kojem je čizkejk. Posudu sa vodom stavite na dno rerne ispod kolača, a kalup na rešetku i ostavite kolač da se peče narednih 50 minuta na 160 stepeni. Nikako ne otvarajte rernu da kolač ne bi splasnuo. Ako počne da dobija boju prije isteka vremena, samo ga prekrijte sa papirom za pečenje da ne izgori.

Sutra je magičan dan: Еvo koga čeka sreća, novac, ljubav

Sutra je magičan dan: Еvo koga čeka sreća, novac, ljubav

Njujorški šmek čizkejku posebno daje toping koji ćete da napravite tako što ćete da umutite kiselu pavlaku, šećer, vanilu i sok od citrusa. Prelijte toping preko pečenog kolača u kalupu i vratite u rernu dodatnih pet minuta, a potom ohladite kolač na sobnoj temperaturi i potom ostavite u frižideru preko noći da se stegne.

Kada izvadite kolač iz kalupa, možete da ga "poprskate" sa mljevenim keksom, sa malo izrendane korice limuna, pomiješane sa vanilinim šećerom i šećerom u prahu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: