Zimnica

Recept za pinđur iz bakine sveske

  • Izvor: Ona
  • 15.10.2024. 14:45

Ako ste u potrazi za receptima šta, i kako, da pripremite za ovogodišnju zimnicu, imamo pravu stvar za vas.

Iako nije ni približno poznat kao njegov ultrapopularni rođak, ajvar, tradicionalni recept za pinđur je ukusan namaz koji je nezamjenljiv dio mnogih zimskih kuhinja.

Pinđur izgleda kao ajvar, čak su i sličnog ukusa, ali postoji nekoliko suštinskih razlika. Mnogo je različitih recepata koji se razlikuju prema ukusima i interesovanju, ali neke osnove ostaju iste. Ovo je jedna od varijanti pravljenja pinđura.

Sastojci

4 kilograma crvene paprike za ajvar

2 kilograma oljuštenog paradajza

1/2 glavice bijelog luka

1 veća veza peršunovog lista

2 ravne kašike soli

4 kašike šećera

2,5 dl ulja

1/2 dl sirćeta

2 feferone (opciono)

Priprema

Operite ili prebrišite paprike i spremite ih za pečenje. Ako imate uslove, možete da ih ispečete na roštilju ili vreloj plotni, a ukoliko niste u mogućnosti, slobodno ih ispecite i u rerni dok ne porumene.

Vruće paprike ostavite sa strane da se malo ohlade i da se "potpare" kako bi kožica mogla lakše da se oguli sa njih.

Kada oljuštite paprike i očistite od peteljki i sjemenja, isjeckajte ih na sitne komadiće. Nemojte da ih meljete.

Paradajz oljuštite i isjeckajte.

Ugrijte ulje u dublju šerpu i stavite sitno sjeckani bijeli luk da se prodinsta nekoliko trenutaka, a potom dodajte i paradajz. Dinstajte dok se ne pretvori u kašu.

Dodajte sjeckanu papriku, isjeckan peršunov list, sirće, so, šećer, i ukoliko volite ljuto, sjeckane feferone.

Zatim sve kuvajte  oko jedan sat dok smjesa ne dobije finu gustinu.

Napunite tegle pripremljene za zimnicu i hermetički zatvorite.

Ovo je mera za oko tri kilograma pinđura, po želji udvostručite ili smanjite količinu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: