Dinja je jednostavna je za nošenje iz prodavnice, a zanimljivo je to da iako je slatka svrstava se u povrće.
Jedna porcija dinje od oko 150 grama sadrži: 53 kalorije, 0,3 g masti, 13 g ugljenih hidrata, 1,4 g vlakana, 30 odsto dnevne količine vitamina A, 78 odsto dnevne količine vitamina C, pa bi trebalo da je uvrstimo u ljetnji voćni tanjir.
Kako odabrati idealnu dinju?
Koristite ovih pet savjeta da svaki put odaberete zrelu i slatku dinju:
Pregledajte dinju
Prvi zadatak je da pogledate kako dinja izgleda. Da li ima meke tačke ili pukotine? Izaberite dinju koja spolja nije oštećena bez bilo kakvih mrlja i pukotina.
Provjerite boju dinje
Sjajna spoljašnjost je pokazatelj nezrele dinje. Trebalo bi da bude svijetložute do svetle boje limuna, a ne zelena ili bijela.
Težina dinje
Uporedite nekoliko dinja i izaberite onu koja je teža od ostalih, piše Magazin Novosti.
Test kuckanja
Ovo je prilično jednostavno. Samo tapkajte po dinji dlanom. Ako čujete zvuk koji je šuplji prošla je test.