Špinat je bez sumnje jedna od najzdravijih namirnica, ali treba voditi računa o tome da je prilikom njegove konzumacije najbolje pripremiti onoliko špinata koliko ćemo i pojesti jer se podgrijavanje špinata nikako ne preporučuje.
Špinat spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok postotak nitrata.
Ostaci kuvanog špinata ne smiju se čuvati na sobnoj temperaturi i odmah ih treba staviti u frižider.
Kada špinat odstoji, posebno ako je u pitanju termički obrađena namirnica, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom špinatu procesom vrenja čak pretvaraju u nitrite. Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima stvaraju visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima, objasnila je nutricionista Dagmar von Cram.
Ako samo nakratko podgrijete špinat neposredno prije konzumiranja, ne trebate brinuti, kazala je von Cram, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu djecu, kod koje u najekstremnijem slučaju posljedica može biti gušenje.
Špinat se može jesti sirov, kao salata. Bogat je vitaminom A, C i beta-karotenom i folnom kiselinom.